Bivša zamenica ambasadora SAD: Glavni krivac za paljenje američke ambasade je Koštunica

Bivša zamenica američkog ambasadora u Beogradu Dženifer Braš tvrdi da je glavni krivac za paljenje američke ambasade 2008. tadašnji premijer Vojislav Koštunica.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.07.2019.

11:47

Bivša zamenica ambasadora SAD: Glavni krivac za paljenje američke ambasade je Koštunica
Screenshot/B92

Ona je za Glas Amerike izjavila da je on bio obavešten o napadu, ali je policiji izdao naređenje da ne reaguje.

"Nije bilo nikakve reakcije, što nas je zapanjilo. Kasnije sam od očevidaca saznala da je tadašnji premijer Vojislav Koštunica tokom napada prisustvovao službi u hramu Svetog Save, gde je primio informaciju o napadu na američku ambasadu. Njegov odgovor je bio otprilike: 'Nemojte reagovati'. Znači, Koštunica je dao naređenje policiji da ne preduzme ništa", izjavila je Brašova za Glas Amerike.

Ona je ocenila da je u redu to što se nekolicini tadašnjih policijskih zvaničnika priprema suđenje u Beogradu, ali je ponovila da je "glavni krivac, odgovoran što se napad uopšte desio, tadašnji premijer Vojislav Koštunica".

Dženifer Braš navodi da to što za napad još niko nije odgovara ukazuje na, kako tvrdi, nespremnost vlade Srbije da reši slučaj koji se već 11 godina odlaže. "Počelo je sa administracijom premijera Koštunice, preko administracije Demokratske stranke Borisa Tadića, iza kojih su došli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Znači reč je o nizu političkih stranaka koje nisu preduzele nikakve korake u vezi sa ovim medjunarodnim prekršajima", rekla je Brašova.

Bivša zamenica ambasadora istakla je da je zaštita stranih diplomatskih objekata i diplomatskog osoblja precizno predviđena Bečkom konvencijom, čija je Srbija potpisnica, i dodala da je bezbednosno osoblje ambasade održavalo vrlo dobre odnose sa srpskom policijom i sa srpskim specijalcima.

Nekadašnje zdanje američkog diplomatskog predstavništva u ulici Kneza Miloša u Beogradu zapaljeno je tokom protesta "Kosovo je Srbija" februara 2008, nekoliko dana pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije.

Za nasilje u kojem je život izgubila jedna osoba niko nije odgovarao, jer je uslovna kazna ukinuta četvorici osuđenih počinilaca - dok su trojici, zbog nedostatka dokaza, potvrđene oslobađajuće presude.

Slobodan Vukolić, Mladen Kuribak, Stevan Bjelić, Zoran Rašković i Bojan Marković, nekadašnji visoki policijski funkcioneri, u oktobru bi trebalo da se pojave pred sudom - na pripremnom ročištu u postupku koji se protiv njih vodi zbog nesprečavanja napada na američku i nemačku ambasadu.

Ročište je bilo zakazano u julu, ali je naposletku odloženo. U razgovoru za Glas Amerike, ambasadorka Braš ponovila je da se Sjedinjene Države, u okviru politike prema Srbiji, zalažu za njenu evropsku integraciju, ali je dodala da u tom smislu postoje još neka nerešena pitanja, kao što je slučaj braće Bitići, koji su ubijeni u toku NATO bombardovanja, a za čije ubistvo niko nije odgovarao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: