NATO pobio više civila nego neprijatelj protiv kog deluje

NATO i avganistanske snage usmrtile su više civila u Avganistanu nego talibanski pobunjenici i drugi ekstremisti, zaključak je izveštaja UN.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.07.2019.

09:13

NATO pobio više civila nego neprijatelj protiv kog deluje
Foto: Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul

Taj izveštaj obuhvatio je samo prvih šest meseci ove godine.

Većina civilnih žrtava je usmrćena tokom vazdušnih udara NATO-a i noćnih racija avganistanske vojske na skloništa ekstremista, koji se često skrivaju među civilima, prenosi agencija AP.

U prvih šest meseci ove godine u Avganistanu je ubijeno 717 civila, avganistanske snage usmrtile su 403, a koalicione snage predvodjene SAD 314 civila. Talibani i pripadnici islamističkh grupa u istom tom periodu ubili su 531 civila, navedeno je u izveštaju UN.

SAD su zvanično okončale svoju misiju u Avganistanu 2014. godine, ali i dalje pružaju pomoć u vazdušnim udarima na talibanske pozicije kao i druge vrste pomoći lokalnim snagama u borbi protiv pobunjenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: