US: Odluka Tačija ustavna, CIK može da sprovede izbore

Odluka predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija o imenovanju članova CIK u skladu je sa kosovskim ustavom, ocenio je Ustavni sud.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.07.2019.

20:40

US: Odluka Tačija ustavna, CIK može da sprovede izbore
Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Kosovska CIK trenutno ima dva člana manje od predviđenog broja, ali je ocenjeno da je i bez njih ona funkcionalna i da može da organizuje vanredne parlamentarne izbore.

Bez svog predstavnika i člana u izbornoj komisiji su ostale Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa (NISMA) Fatmira Ljimaja, a stav Ustavnog suda objavljen je na internet stranici te pravosudne institucije.

Tači je marta ove godine imenovao članove CIK, a u mišljenju Suda se kaže da ta njegova odluka nije u suprotnosti s kosovskim ustavom.

Zahtev za ocenu ustavnosti Tačijeve odluke podneli su ranije Biljal Sherifi iz Socijaldemokratske inicijative (NISMA) i 29 drugih poslanika kosovskog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: