Sastanak zvaničnika u Beču, tema - uranijum

Predstavnici evropskih zemalja, Kine i Rusije, koji su još posvećeni Nuklearnom sporazumu sa Iranom sastali su se danas sa iranskim predstavnicima u Beču.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.07.2019.

15:36

Sastanak zvaničnika u Beču, tema -  uranijum
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Kako navodi AP, zvaničnici su, u pokušaju da nađu rešenje za opstanak sporazuma, razgovarali o aktuelnim problemima u okviru sporazuma, nakon što je zvanični Teheran premašio dozvoljenu količnu obogaćenog uranijuma koju sme da poseduje.

Iran je nedavno prešao granicu za uranijum, naglasivši da će prestati da proizvodi nedozvoljene količine ukoliko Nemačka, Francuska, Britanija, Kina, Rusija i ostale članice Evropske unije zvaničnom Teheranu pruže ekonomski podstrek kako bi se izborili protiv američkih sankcija.

"Sastanak u Beču omogućio je razgovore o situaciji povodom implementacije sporazuma sa naglaskom na njegove ekonomske i nuklearne komponente. Jasno je da američke sankcije podrivaju ovaj nuklearni dogovor, međutim, sve učesnice su čvrsto posvećene", izjavio je ruski predstavnik u Međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, prenosi TAS S.

Američki predsednik Donald Tramp je prošle godine doneo jednostranu odluku da SAD izađu iz sporazuma, kako bi mogao da se postigne bolji.

Evropa je, takođe, pod pritiskom SAD da se povuče iz sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: