Porfirije: Manipulacije i glasine o dešavanjima u SPC

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije odbacio je kao "manipulacije" i "glasine" tvrdnje da se unutar SPC vodi borba za tron patrijarha.

Izvor: B92

Subota, 27.07.2019.

21:45

Porfirije: Manipulacije i glasine o dešavanjima u SPC
Ilustracija: EPA/Srðan Suki

Porfirije je za Hinu rekao da je tekst objavljen u "Blicu", "najobičnija manipulacija, od A do Š".

On je naveo da u u takvom pisanju ne vidi ni razlog, ni povod, "niti razumem potrebu da se javnost bavi glasinama koje nemaju utemeljenja u činjenicama. Ne znam u čijem je to interesu", rekao mitropolit Porfirije za Hinu.

"Verujem da postoje različiti pojedinačni i drugi interesi i unutar Srpske pravoslavne crkve i na političkoj sceni, ali ja niti jesam niti želim biti deo tih krugova. Znam šta je moj posao i koje su moje duhovne i ljudske obaveze. Tako sam se ponašao dosad, tako će biti i ubuduće, što god neko pisao ili mislio, spominjući moje ime u bilo kojem kontekstu", rekao je mitropolit.

On je ponovio ocenu da je riječ o manipuliranju glasinama, bez verodostojnosti i činjenica.

"Dakle, reč je o najobičnijem manipulisanju glasinama, a ne o izvorima u čiju se verodostojnost i pouzdanost može uzdati ijedan zdravomisleći čitatelj dnevne štampe i internet portala, i uopšte medija - ovih i ovakvih kakvi su danas", ocenio je mitropolit Porfirije Perić.

Prema pisanju "Blica", napadi na pojedine episkope deo su mašinerije koju je pokrenula grupa vladika predvođena Irinejom bačkim u nameri da se oslabe svi uticajni arhijereji i time stvori prostor da budući patrijarh bude mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

List je naveo da je "borba za tron" i to za života patrijarha Irineja pocela, a da je u trci za sada samo jedna struja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: