Ukrajinski ambasador: "Hrvatski scenario" za Donbas

Ukrajinske vlasti bi trebalo da slede takozvani "hrvatski scenario" za oslobađanje Donbasa, smatra ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH Aleksandar Levčenko.

Izvor: B92

Petak, 26.07.2019.

08:29

Ukrajinski ambasador:
Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky, file/Ilustracija

"Hrvatski scenario" predviđa uvođenje na teritoriju Donjecke i Luganske narodne republike vojnika i razoružanje narodne milicije, rekao je Levčenko na jutrjub-kanalu politologa Jurija Romanjenka, što je preneo Sputnjik.

Po mišljenju diplomate, takvim scenariom će omogućiti da se reši pitanje izbora na teritoriji koje sada kontrolišu samoproglašene republike, razoružanja snaga samoodbrane i "povlačenje nezakonitih oružanih formacija".

U avgustu 1995. godine hrvatska vojska je počeka operaciju "Oluja" koja je trajala nekoliko dana i završila se likvidacijom Republike Srpske Krajine. U operaciji je učestvovalooko 200.000 hiljada vojnika.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike, koje su proglasile nezavisnost, nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru iste godine.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra da su teritorije na kojima su ove dve republike okupirane, a da su ustaničke snage terorističke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: