Zvaničnici EU o tragediji: Svaki izgubljen život je previše

Brisel -- Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i komesari Johanes Han i Dimitris Avramopulos izrazili su duboko žaljenje zbog brodoloma kod libijskog grada Komsa.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Getty Images/Carl Court
Ilustracija: Getty Images/Carl Court

Pročitajte još:

Najgora mediteranska tragedija ove godine: Iz mora izvučeno na desetine tela žena i dece

Oni su naveli da je to užasan podsetnik na rizike koje i dalje preuzimaju oni koji kreću na taj opasan put ka Evropi.

U zajedničkom saopštenju evropskih zvaničnika navodi se da je cilj EU uvek bio da se spreči gubitak života na moru, i dodaje da će EU pre svega nastaviti da radi na tome da se spreče ta opasna putovanja.

"Svaki izgubljen život je previše", navodi se u saopštenju i dodaje da su od suštinske važnosti osiguranje odgovarajućih kapaciteta za potragu i spasavanje, pružanje sigurnih i dostojanstvenih alternativa za opasne prelaske morem ka EU u obliku razmeštanja i dobrovoljnih povrataka iz Libije.

Ukazuje se da te mere moraju biti ubrzane i dodaje da je istovremeno važno imati "predvidljiva i održiva rešenja" za operacije potrage i spasavanja u Sredozemlju.

Takođe se naglašava da libijski sistem upravljanja neregularnim migracijama i arbitrarno pritvaranje izbeglica i migranata mora da prestane i treba da se usaglasi u potpunosti sa međunarodnim standardima. EU je u tome spremna da pomogne, dodaje se u saopštenju.

Hitno je potrebno da se uspostave mehanizmi za poboljšanje ophođenja prema onima koje libijska obalska straža spase, da se dozvoli UN skrining i da registruje spasene i da im se pruži direktna hitna pomoć i zaštita.

EU će nastaviti da radi sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i UN agencijom za izbeglice (UNHCR) da podrži i zaštiti migrante i izbeglice u Libiji.

U saopštenju se dodaje da se očekuje ubrzanje humanitarnih evakuacija i razmeštanja iz Libije u treće zemlje, i precizira da je do sada evakuisano 4.400 izbeglica.

EU radi zajedno sa IOM-om i Afričkom unijom za nastavak dobrovoljnih humanitarnih povrataka migranata u njihove zemlje porekla. Do sada je na ovaj način vraćeno 45.000 migranata.

strana 1 od 16 idi na stranu