Han u Beogradu otkrio šta bi voleo da radi

Beograd -- Evropski komesar za proširenje Johanes Han sastao se danas s premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Tannjug, Sava Radovanović
Tannjug, Sava Radovanović

Han je rekao da ne zna koja će biti njegova naredna funkcija ali da ne krije da bi voleo da ostane u sferi spoljne politike.

Nikada nisam skrivao svoje zanimanje da ostanem u sferi spoljne poltike u kojoj sam radio i mislim da bi bilo korisno, ali više od toga bi bilo suvišno da kažem, rekao je Han odgovarajući na pitanje novinara posle razgovora sa premijerkom Srbije.

Han je dodao da o sastavu nove Evropske komisije treba da odluči buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i da do kraja avgusta ;zemlje članice EU mogu da nominuju svoje kandidate.

Tanjug, Sava Radovanović
Tanjug, Sava Radovanović

Govoreći o dijalogu Beogarad i Prištine, Han je istakao da je on ključni element za dalji napredak celokupnog regiona, i podvukao neophodnost da se pronađe trajno rešenje.

Han je podsetio da je Evropska komisija pod predsedavanjem Žan Klod Junkera bila posvećena regionu i da se u to vreme mnogo toga postiglo, ali da "nedavni događaji" bacaju senku na taj napredak.

Prema njegovim rečima 2018. je bila godina važnih prekretnica, a 2019. godina napretka. On je kao primer za pomake naveo sporazum o smanjenju troškova rominga, ocenivši da je to važna prekretnica u izgradnji dobrosusedskih odnosa.

Što se puta Srbije u EU tiče, podsetio je da je otvoreno 17 poglavlja, da su dva privremeno zatvorena i da to ne pokazuje samo dosledan napredak Srbije ka članstvu, već predstavlja i podsetnik da nova Komisija ne sme da izgubi region iz fokusa.

Preneo je da je sa premijerom razgovarao o brojnim temama, posebno rekavši da preporuke Izveštaja o napretku treba da budu prioritet vladi kako bi Srbija nastavila napredak ka članstvu u EU. Podvukao je da su demokratija, vladavina prava, osnovna prava ključne oblasti i da je ohrabren najavama premijerke.

Han je rekao i da parlament treba da bude mesto za političku debatu, te je podvukao važnost međustranačkog dijaloga u skupštini, pozdravljajući prve korake preduzete u tom smeru.

Kada je reč o izborima iduće godine apelovao je na srpske valsti da primeni preporuke Kancelarije za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a. Istakao je da sve reforme koje sprovodi Srbija to čini za unapređenej života građana, a ne zadovoljenja briselske administracije.

Govoreći o regionu istakao je da je napravljen značajan napredak sa Severnom Makedonijom, i izrazio uverenje da će zemlje članice dati zeleno svetlo u oktobru Skokplju, ali i Tirani za početak pristupnih pregovora.

Objasnio je da je u Beograd došao jer ima privilegiju, zajedno sa premijerkom, da prisustvuje Sportskim igrama mladih. Ocenio je da je ta privatna inicijativa sjajan primer uspešnosti, jer okuplja mlade iz regiona koji učestvuju u pojedinačnim i timskim sportovima na jednom od najvećih takmičenja.

"Ja sam jedan od ambasadora te inicijative i podržavam je, te se nadam da ćemo je iduće godine proširiti i na Severnu Makedoniju", objasnio je Han. On se na kraju zahvalio vlastima u Srbiji na odličnoj saradnji koju je sa njima imao proteklih godina.

"Bilo je zadovoljstvo raditi sa vama. Ostaću posvećen i započeli smo neke stvari koje treba završiti. Znajte da imate ogromnu podršku u vidu našeg ambasadora u Srbiji. Evrospka perspektiva je nešto što je konkretmno i nadam se da ćemo moći da napravimo veliki skok napred tokom mandata nove Evropske komisije", zaključio je Han.

strana 1 od 16 idi na stranu