Han u Beogradu otkrio šta bi voleo da radi

Evropski komesar za proširenje Johanes Han sastao se danas s premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 26.07.2019.

11:26

Han u Beogradu otkrio šta bi voleo da radi
Tannjug, Sava Radovanoviæ

Han je rekao da ne zna koja će biti njegova naredna funkcija ali da ne krije da bi voleo da ostane u sferi spoljne politike.

Nikada nisam skrivao svoje zanimanje da ostanem u sferi spoljne poltike u kojoj sam radio i mislim da bi bilo korisno, ali više od toga bi bilo suvišno da kažem, rekao je Han odgovarajući na pitanje novinara posle razgovora sa premijerkom Srbije.

Han je dodao da o sastavu nove Evropske komisije treba da odluči buduća predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i da do kraja avgusta ;zemlje članice EU mogu da nominuju svoje kandidate.
Tanjug, Sava Radovanoviæ
Govoreći o dijalogu Beogarad i Prištine, Han je istakao da je on ključni element za dalji napredak celokupnog regiona, i podvukao neophodnost da se pronađe trajno rešenje.

Han je podsetio da je Evropska komisija pod predsedavanjem Žan Klod Junkera bila posvećena regionu i da se u to vreme mnogo toga postiglo, ali da "nedavni događaji" bacaju senku na taj napredak.

Prema njegovim rečima 2018. je bila godina važnih prekretnica, a 2019. godina napretka. On je kao primer za pomake naveo sporazum o smanjenju troškova rominga, ocenivši da je to važna prekretnica u izgradnji dobrosusedskih odnosa.

Što se puta Srbije u EU tiče, podsetio je da je otvoreno 17 poglavlja, da su dva privremeno zatvorena i da to ne pokazuje samo dosledan napredak Srbije ka članstvu, već predstavlja i podsetnik da nova Komisija ne sme da izgubi region iz fokusa.

Preneo je da je sa premijerom razgovarao o brojnim temama, posebno rekavši da preporuke Izveštaja o napretku treba da budu prioritet vladi kako bi Srbija nastavila napredak ka članstvu u EU. Podvukao je da su demokratija, vladavina prava, osnovna prava ključne oblasti i da je ohrabren najavama premijerke.

Han je rekao i da parlament treba da bude mesto za političku debatu, te je podvukao važnost međustranačkog dijaloga u skupštini, pozdravljajući prve korake preduzete u tom smeru.

Kada je reč o izborima iduće godine apelovao je na srpske valsti da primeni preporuke Kancelarije za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a. Istakao je da sve reforme koje sprovodi Srbija to čini za unapređenej života građana, a ne zadovoljenja briselske administracije.

Govoreći o regionu istakao je da je napravljen značajan napredak sa Severnom Makedonijom, i izrazio uverenje da će zemlje članice dati zeleno svetlo u oktobru Skokplju, ali i Tirani za početak pristupnih pregovora.

Objasnio je da je u Beograd došao jer ima privilegiju, zajedno sa premijerkom, da prisustvuje Sportskim igrama mladih. Ocenio je da je ta privatna inicijativa sjajan primer uspešnosti, jer okuplja mlade iz regiona koji učestvuju u pojedinačnim i timskim sportovima na jednom od najvećih takmičenja.

"Ja sam jedan od ambasadora te inicijative i podržavam je, te se nadam da ćemo je iduće godine proširiti i na Severnu Makedoniju", objasnio je Han. On se na kraju zahvalio vlastima u Srbiji na odličnoj saradnji koju je sa njima imao proteklih godina.

"Bilo je zadovoljstvo raditi sa vama. Ostaću posvećen i započeli smo neke stvari koje treba završiti. Znajte da imate ogromnu podršku u vidu našeg ambasadora u Srbiji. Evrospka perspektiva je nešto što je konkretmno i nadam se da ćemo moći da napravimo veliki skok napred tokom mandata nove Evropske komisije", zaključio je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: