Španija i Bugarska pred Sudom pravde EU

EK je podnela prijavu Sudu pravde EU protiv Španije i Bugarske koje je Brisel ranije pozvao da poštuju propise o kvalitetu vazduha.

Izvor: Beta/AFP

Četvrtak, 25.07.2019.

23:45

Španija i Bugarska pred Sudom pravde EU
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Evropska komisija je maja 2018. godine, posle deset godina upozorenja, ;odlučila ;da podnese prijavu protiv šest članica Unije, medju kojima su bile Nemačka i Francuska, zbog nepoštovanja propisa o zagadjenju vazduha.

Sad je red na Španiju za koju Brisel smatra da "sistematski krši propise o količini azot-dioksida (nusprodukta sagorevanja), koji su pravno obavezujući od 2010. godine", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Prekoračenje zagadjenja je u gradskim zonama Madrida, Barselone i u naselju kod njenog aerodroma.

Emisije NO2 s najfinijim česticama PM10 su medju glavnim uzročnicima zagadjenja vazduha u EU zbog saobraćajne gužve i dizel-motora.

Po Evropskoj agenciji za životnu sredinu, u Španiji od NO2 godišnje prevremeno umre ;9.000 ;ljudi.

Bugarskoj, koja je već osudjena zbog nepoštovanja propisa o dopšutenoj količini čestica u vazduhu, ovog puta se zamera prekoračenje graničnih vrednosti sumpor-dioksica (SO2) koji potiče od sagorevanja fosilnog goriva.

Evropska komisija je danas upozorila Hrvatsku i Rumuniju zbog "sistematskog nepoštovanja" praćenja zagadjenja vazduha, dok je Grčka pozvana da poboljša zaštitu svojih gradjana od emisije gasova iz industrije, a upozorenje je dobila i Poljska koja krši odredbe iz jedne presude Suda pravde EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: