Rekordne vrućine mogle bi dovesti do potpunog urušavanja zidova katedrale Notre Dame

Rekordne vrućine koje su zahvatile Evropu mogle bi dovesti do potpunog urušavanja zidova katedrale Notre Dame, upozorili su stručnjaci.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

17:17

Rekordne vrućine mogle bi dovesti do potpunog urušavanja zidova katedrale Notre Dame
Foto: EPA-EFE/RAFAEL YAGHOBZADEH

Filip Vileneuv, francuski arhitekta i restaurator istorijskih spomenika, rekao je da su kameni zidovi katedrale i dalje zasićeni vodom, što je posledica gašenja požara u aprilu.

Uz rekordne temperature koje se očekuju u Parizu ove sedmice zidovi bi se mogli prebrzo osušiti, a struktura je i dalje krhka, tvrdi Villeneuv.

"Ono čega se bojim jeste da zidovi, dok se budu sušili, počnu gubiti svoju koheziju i da odjednom počnu popuštati", kazao je on.

Stručnjaci trenutno rade na stabilizaciji strukture katedrale pre početka radova na rekonstrukciji.

Evropske zemlje se bore s efektima ekstremne vrućine, s temperaturama koje su prešle 40 stepeni u sredu, a prognozira se da će u narednim danima biti još toplije, piše Skaj Njuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: