Amerika ima plan za Iran: "Svi prate svoje, to nije nikakva tajna"

Novi američki ministar odbrane Mark Esper, već nekoliko sati po stupanju na dužnost izneo je svoje planove za rešavanje problema sa Iranom u Ormuskom moreuzu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

10:40

Amerika ima plan za Iran:
EPA-EFE/Oliver Hoslet

Kako prenosi Sputnjik, on je usvojio ključni plan za odbrambeni položaj SAD usled eskalirajućih tenzija sa Iranom, koji su obeleženi pojačanjem američkih trupa u regiji, pretnjama Teheranu i incidentima koji se tiču trgovačkih brdova u Ormuskom moreuzu.

Novi ministar odbrane Mark Esper zalagaće se da ratni brodovi i vazdušna moć u persijskom zalivu zaštite komercijalne brodove koji prolaze kroz jednu od ključnih svetskih ruta za prevoz nafte Ormuski moreuz, koji kontroliše Iran.

Senat je potvrdio Esperovu odluku da će, ukoliko bude potrebno, Pentagon biti spreman da odgovori na provokacije Islamske države i sprečiti uplitanje u slobodnu plovidbu.

Samo nekoliko sati nakon što je započeo svoj novi posao, Esper je obećao čvrst odgovor na svaki napad na slobodu plovidbe.

„Pratićemo naše brodove u onoj meri koliko bude bilo potrebno. Pretpostavljam da i druge države prate svoje brodove“, rekao je Eskort tri sata nakon stupanja na dužnost.

Naglasio je da pomorske i vazdušne snage neće pratiti komercijalne brodove dok prolaze kroz Ormuski moreuz, već da će oni biti dostupni američkim brodovima i intervenisati ako bude bilo potrebe.

„Koristimo pratnju, da, ali to ne znači da ta pratnja ide odmah iza, već se nalaze u zoni u kojoj mogu brzo da reaguju ako primete provokacuju, to je ključ“, rekao je Esper.

On je podržao planove nekih evropskih zemalja da pokrenu zajedničku pomorsku misiju u Ormuskom moreuzu, kako bi pojačali bezbednost komercijalnih brodova.

“Mislim da je to od velike pomoći. Svi oni šalju poruku koju i mi pokušavamo da pošaljemo. To podrazumeva slobodnu plovidbu, bez provokativnih aktivnosti”, kaže novoizabrani ministar.
EPA-EFE/Hasan Shirvani
London je pristupio drugim evropskim prestonicama sa pomenutom idejom nakon što je Iran zaplenio britanski naftni tanker. Velika Britanija je dobila podršku nekoliko zemalja članica EU, uključujući Francusku, Italiju Dansku, za razliku od Amerike koja je slične planove u junu izložila na sastanku ministara odbrane NATO-a.

Tenzije oko slobodne plovidbe eskalirale su prošlog petka kada su iranske revolucionalne snage zaposele britanski tanker “Stena impero”, što je opisano kao kršenje međunarodnih pomorskih propisa. Francuska, Nemačka, naravno Velika Britnija i još nekoliko zemalja osudile su zaplenu tankera.

Iranski predsednik parlamenta Ali Larijani razjasnio je da je zaplena tankera osveta za zadržavanje iranskog naftnog supertankera,“Grejs 1” u Gibraltarskom moreuzu od strane britanske vojske ranije ovog meseca, zbog tvrdnji da Britanija prekšila sankcije EU protiv Sirije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: