Džonson zvanično premijer, pljušte čestitke

Boris Džonson danas je zvanično postao premijer Velike Britanije, obećavajući da će tu državu izvesti iz Evropske unije i da za to neće biti izgovora.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.07.2019.

19:09

Džonson zvanično premijer, pljušte čestitke
Foto: EPA-EFE/Stefan Rousseau

Tereza Mej otišla je danas sa svojim suprugom u Bakingemsku palatu gde je kraljici Elizabeti Drugoj zvanično predala ostavku na funkciju premijera. Palata je saopštila da je kraljica prihvatila ostavku.

U protokolu predavanja vlasti, Mej je zatražila od kraljice da pozove Borisa Džonsona da formira novu vladu.

Potom je Džonson posetio kraljicu koja je potvrdila njegovu novu funkciju.

"Nakon tri godine neosnovane sumnje u sebe, vreme je da promenimo ploču", rekao je Džonson ispred Vlade u ulici Dauning broj 10 gde je došao nakon posete kraljici.

Narugao se onima koji sumnjaju da postoji rešenje i misle da on neće uspeti da se izbori sa Bregzitom koji je bio koban po njegovu prethodnicu. On će za to imati tačno 99 dana jer je obećao da će Britanija napustiti EU 31. oktobra.

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson izabran je juče za lidera britanske vladajuće Konzervativne partije.

On je u finalnom nadmetanju za liderstvo, u kom je od početka bio veliki favorit, pobedio sadašnjeg šefa diplomatije Džeremija Hanta.

Do izbora u Konzervativnoj partiji je došlo posle ostavke dosadašnje premijerke Tereze Mej nakon niza poraza u parlamentu vezanih za Bregzit.

Džonson je u nekoliko navrata rekao da želi istupanje zemlje iz EU do 31. oktobra, sa dogovorom ili bez dogovora sa Briselom.

Evropski parlament upozorio je novog britanskog premijera na "ekonomski vrlo štetne posledice" istupanja Velike Britanije iz članstva u EU bez dogovora. Parlament je takođe potvrdio mogućnost izmene političke deklaracije uz sporazum o povlačenju, koji je London prihvatio, ali je dodao da sam sporazum ne može da bude izmenjen.

Većina ekonomista navodi da bi izlazak Velike Britanije iz Unije bez dogovora izazvao velike ekonomske teškoće u zemlji. Britanska agencija za nadzor ekonomije predvidela je da bi Bregzit bez dogovora pokrenuo recesiju, doveo do naglog pada vrednosti funte i pada ekonomije od dva odsto za godinu dana. Bivši laburistički premijer Gordon Braun rekao je danas da bi Bregzit bez dogovora bio "čin ekonomskog samopovređivanja koji je potpuno u suprotnosti s nacionalnim interesom".

Tereza Mej je u oproštajnom govoru ispred sedišta Vlade rekla da joj je bila "ogromna čast" da bude britanski premijer.

U međuvremenu ostavke su podneli ministri finansija Filip Hamond, pravde Dejvid Gouk i međunarodnog razvoja Rori Stjuart.

Ostavku je podneo i potpredsednik vlade Dejvid Lidington.

Merkel čestitala Džonsonu

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je danas Borisu Džonsonu imenovanje za novog premijera Velike Britanije, izrazivši želju za dobru saradnju i još dublje veze dve zemlje, prenosi Rojters.

“Veze između naših zemalja karakterišu se dubokim prijateljstvom i bliskim partnerstvom”, navodi se u postu na Tviter nalogu nemačke kancelarke.

Dodaje se da su dve zemlje povezane ličnim vezama među ljudima, ekonomskim odnosima među kompanijama, zajedničkim angažovanjem za međunarodni poredak zasnovan na pravu i zajedničkim evropskim nasleđem, prenosi Rojters.

Putin čestitao novom britanskom premijeru Džonsonu

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas novom britanskom premijeru Borisu Džonsonu i poželeo mu uspeh u novoj ulozi, saopšteno je iz Kremlja.

Odnosi između dve zemlje su napeti od slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja na britanskom tlu, navodi Rojters.

"Bilo bi u interesu naših zemalja i naroda da razvijemo odnose u različitim sferama", citirao je Kremlj reči Putina iz pisma upućenog Džonsonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: