Talibani: Naš borac koji je napao hrvatske vojnike umro kao "mučenik"

Talibani su saopštili da je njihov borac umro kao "mučenik" nakon što je ubio i povredio "veliki broj agenata CIA-e", piše AFP, prenosi Indeks.

Izvor: Tanjug

Sreda, 24.07.2019.

13:18

Talibani: Naš borac koji je napao hrvatske vojnike umro kao
Ilustracija: Depositphotos/zabelin

Avganistanski mediji prenose kako su talibani preuzeli odgovornost za najnoviji napad.

Rojters ističe da je to prvi poginuli hrvatski vojnik u Avganistanu otkako je Hrvatska, kao članica NATO-a, 2003. poslala svoje snage u to područje.

Jedan od trojice vojnika koji su jutros ranjeni u Avganistanu, oko podneva je preminuo od povreda zadobijenih u napadu na vozilo Hrvatske vojske (HV) u Kabulu, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo obrane.

Reč je o pripadniku specijalnih snaga, vojniku Josipu Briškom rođenom 1992. godine koji je u Avganistanu bio angažovan na poslovima savetovanja i mentorisanja Avganistanskih sigurnosnih snaga, piše Indeks.

Talibani preuzeli odgovornost za napad na hrvatske vojnike

Avganistanski mediji objavili su da su talibani preuzeli odgovornost za napad bombaša samoubice na vozilo hrvatske vojske u prestonici Kabulu.

Hina navodi da su ranjeni vojnici iz Desetog hrvatskog kontingenta (HRVCON) koji se od marta ove godine nalazi u Avganistanu u sklopu NATO misije "Odlučna podrška", a deo ovog kontingenta su i pripadnik Vojske Crne Gore, Armije Severne Makedonije, Oružanih snaga Albanije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prema poslednjim informacijama jedan hrvatski vojnik je preminuo, a još dvojica su ranjena.

Navodi se da se kod jednog vojnika radi o prelomu noge, a kod drugog o povredi ruke.

"Radi se o izolovanom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta su na sigurnom", kazao je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević.

On je dodao da je jutros razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar-Kitarović i premijerom Andrejom Plenkovićem, koji su upoznati s ovim događajima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: