Porodično stablo: "Selo plavokosih Turaka - mesto porekla Borisa Džonsona"

Smešteno visoko među brdima anadolijske visoravni, tursko selo Kalfat, navodno je mesto poreklo Borisa Džonsona, novog premijera Velike Britanije.

Izvor: klix.ba

Sreda, 24.07.2019.

10:17

Porodično stablo:
Foto: Tanjug/AP/Aaron Chown/PA

Stanovnici sela koje je smešteno 110 kilometara severno od glavnog grada Ankare pratili su Džonsonovu karijeru od kada je postao gradonačelnik Londona 2008. godine.

"On je veliki ponos za nas. Za nas je on Turčin iz Kalfata i mi ćemo ga uvek smatrati jednim od nas", rekao je 65-godišnji Satilmis Karatekin koji tvrdi da je dalji rođak ovog političara.

Njihove tvrdnje se temelje na nadgrobnim spomenicima na groblju koje leži na rubu sela, gde mnoga prezimena imaju koren riječi "sari", što označava Turčina svetle puti. Od vidljivih ostataka grobova predaka Borisa Džonsona, koji su lokalno poznati kao Sarioglangiler, ostalo je upravo nekoliko nadgrobnih spomenika.

"Nekada je bilo mnogo ljudi s plavom kosom, ali su ili umrli ili su se jednostavno odselili", rekao je jedan od stanovnika.

O turskim korenima Borisa Džonsona počelo se pričati ubrzo nakon što je postao gradonačelnik kada je jedan dokumentarac pratio njegovo porodično stablo, piše "Nešenel".

Govore da je pre četiri generacije navodni predak novog premijera Velike Britanije Haci Ahmet Riza Efendi bio uspešan trgovac koji je preselio iz Kalfata u Istanbul u kasnim 1800-im. Njegov sin Ali Kemal, za kojeg misle da je praded Borisa Džonsona, rođen je u osmanskoj prestolnici.

Ističu kako je porodica zadržala veze sa svojim domom i porodičnom kućom, čije ruševine se još uvek mogu naći u Kalfatu, ali je Ali Kemal nastavio razvijati međunarodne veze kao novinar, diplomata i, ukratko, ministar u vladi poslednjeg sultana carstva.

Pričaju kako se Ali Kemal obrazovao u Evropi, gde je sreo Vinifred Brun, anglo-švajcarsku ženu, kojom se oženio u Londonu 1903. godine. Šest godina kasnije rođen je navodno ded Borisa Džonsona Osman Vilfred Kemal, ali je Brun ubrzo nakon toga preminula.

Ostavljajući svog sina i ćerku da ih odgaja njegova tašta Margaret Džonson, u Engleskoj, Ali Kemal se vratio u Tursku pre početka Prvog svetskog rata.

Kasnije je radio kao ministar Mehmedu VI, ali kako se Turska borila za svoju nezavisnost Ali Kemal, koji je podržavao britanski protektorat, pao je pod nacionalističke osećaje. Kada je jednom prilikom putovao u Ankaru na suđenje 1922. godine, pri izlasku iz voza ubila ga je mafija. Njegov sin Vilfred Džonson, koji je uzeo prezime svoje bake, odrastao je u jugozapadnoj Engleskoj, gdje je otac Borisa Džonsona Stenli rođen 1940. godine.

Jedan od navodnih dalekih rođaka premijera Džonsona izjavio je da je bio razočaran kada Boris nije došao u Kalfat tokom posete Turskoj u svojstvu ministra spoljnih poslova 2016. godine.

"Pozdravili bismo ga i pokazali mu tipično tursko gostoprimstvo", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: