Haradinaj se branio ćutanjem, ne zna o čemu se radi: "Vraćam se i spreman sam za izbore" VIDEO

U Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu završeno je saslušanje premijera privremenih prištinskih institucija u ostavci Ramuša Haradinaja.

Izvor: Beta

Sreda, 24.07.2019.

11:27

Haradinaj se branio ćutanjem, ne zna o čemu se radi:
Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Corder

Radio Slobodna Evropa izveštava da se Haradinaj branio ćutanjem.

On je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

"Dobio sam pravni savet da uopšte ne iznosim svoju odbranu i ne odgovaram na pitanja. Time sam završio obavezu prema sudu. Druge obaveze nemam“, kazao je Haradinaj po izlasku iz zgrade tužilaštva.

"Branio sam se ćutanjem. Zakon mi zabranjuje da govorim o pitanjima koja su mi postavljena. Vraćam se i spreman sam za izbore", rekao je Haradinaj. Istakao je da nije upoznat o čemu se radi u njegovom slučaju.

Pošto je iskoristio pravo da se brani ćutanjem, kako kaže, nije detaljnije upoznat sa sumnjama o njegovoj ulozi u toku rata i nije od tužilaštva dobio detaljnije informacije.

Prema pisanju prištinskih medija, Haradinaj je na pitanje da li će protiv njega biti podignuta optužnica, rekao da ne očekujem optužnicu, ali da on takva predviđanja ne može da daje.

On je rekao da za sada Specijalno tužilaštvo nije podnelo nikakve druge zahteve, ali da je on spreman na saradnju.

"Nisam želio da budem premijer ovde, danas sam došao kao Ramuš Haradinaj", rekao je on, prenosi portal .

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju, niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje se zločine sumnjiči jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

RSE navodi da je posle Hardinaj u zgradu tužilaštva ušla i njegova supruga Anita, koja je nakon nekoliko minuta napustila zgradu.

Bivši predsednik Kosova Jakup Krašnići, stigao je u zgradu Specijalizovanog tužilaštva 20-ak minuta pre Haradinaja, a kako prenosi prištinska Zeri njegovo saslušanje je završeno.

Kosovo.press prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svedoka ili osumnjičenog, ne navodi ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno I sutra.

Inače, saslušanja Specijalnog suda po pravilu traju dva do tri dana, a tok saslušanja, odnosno pitanja Suda I odgovori osumnjičenih ili svedoka ostaju iza zatvorenih vrata.

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu - da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan, dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: