Ruski predlog: Formiranje organizacije za bezbednost u Zalivu

Rusija poziva na formiranje organizacije za bezbednosnu saradnju u Persijskom zalivu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2019.

23:00

Ruski predlog: Formiranje organizacije za bezbednost u Zalivu
Foto: EPA-EFE/A.CARRASCO RAGEL

"Praktični koraci ka pokretanju procesa mogli bi da se sastoje od bilateralnih i multilateralnih sastanaka strana kojih se ova tema tiče, uključujući i države u regionu i one koje to nisu, SB UN, Arapsku ligu, Organizaciju islamskih država i Savet za saradnju arapskih država u Zalivu", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Iz Ministarstva navode da će sastanci poslužiti kao priprema za medjunarodnu konferenciju o bezbednosti i saradnji u Persijskom zalivu.

"Grupa bi imala zadatak da utvrdi geografska ograničenja budućeg bezbednosnog sistema, njegove učesnike, dnevni red, nivo predstavljanja, mesto budućeg foruma, kao i da objavljuje nacrte rezolucija, uključujući mere bezbednosti, poverenja i kontrole", navodi se u saopštenju MSP.

Dugoročni cilj je, kako se navodi, osnivanje organizacije za saradnju i bezbednost u Zalivu u koju će biti uključene i Rusija, Kina, SAD, Evropska unija, Indija i drugi partneri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: