Rat tankera u Ormuskom moreuzu povećava verovatnoću slučajnog sukoba

Jastrebovi iz američke administracije raduju se sukobu Britanije i Irana, kaže profesor britanskog Otvorenog univerziteta Edvard Vestnidž, piše "Sputnjik".

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

On je to rekao nakon izjave šefa britanske diplomatije Džeremija Hanta da London namerava da sazove zajedničku evropsku misiju za zaštitu trgovačkih brodova u Ormuskom moreuzu pošto je Iran zadržao britanski tanker „Stena impero“.

Hant je takođe upozorio Teheran da Velika Britanija i njeni saveznici mogu da povećaju svoje vojno prisustvo u regionu. Profesor Vestnidž za Sputnjik ocenjuje da je govor ministra u Parlamentu bio predvidljiva reakcija Vladinog aparata, koji pokušava da odluči kako da odgovori na napetost u Persijskom zalivu.

Vladin aparat je razapet između želje da podrži odnose sa Iranom, između privrženosti Zajedničkom sveobuhvatnom planu dejstava zajedno sa evropskim saveznicima, kao i potrebe da umire SAD. Tvrdnja da je zadržavanje tankera „Stena impero“ - piratstvo - je licemerno, s obzirom na to da su Britanci zaplenili iranski brod prošle sedmice. Takođe treba da se uzme u obzir trenutni haos, nastao zbog politike Velike Britanije, i kako to utiče na situaciju. Hant želi da postupa onako kako i dolikuje državniku.

Kako je istakao ministar spoljnih poslova, Velika Britanija će „u najskorije vreme formirati misiju za zaštitu mora“, a u međuvremenu će se preduzeti druge mere kako bi se osigurao bezbedan prolaz britanskih brodova kroz Persijski zaliv.

Kako to može uticati na povećanu napetost u regionu i u situaciji u vezi sa Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom? Da li će to dovesti do dalje eskalacije sukoba?

Velika Britanija nastoji da to pitanje učini međunarodnim i da pridobije podršku drugih zemalja prilikom formiranja takozvane „zaštitne misije“. Činjenica da im je to neophodno pokazuje da Velika Britanija nije u poziciji da zaštiti svoje interese u onoj meri u kojoj bi želela. Međutim, dalja militarizacija Persijskog zaliva je kontraproduktivna, jer se povećava verovatnoća slučajnog sukoba. Bez sumnje, jastrebovi u Trampovom timu za spoljnu politiku raduju se eskalaciji odnosa između Velike Britanije i Irana, jer će to zbližiti London sa Vašingtonom po pitanju oštrog odnosa prema Teheranu, što im i jeste cilj, s obzirom da je najbliži saveznik SAD pokušao da se distancira od američkog narušavanja nuklearnog sporazuma.

Kako će povećavanje vojnog prisustva pomoći u rešavanju krize?

Povećavanje vojnog prisustva u regionu ni na koji način neće doprineti rešavanju krize. Ono što Velika Britanija i druge države smatraju faktorom obuzdavanja, za Iran je provokacija. Sve strane treba da koriste diplomatiju, kako bi se smanjile tenzije.

Kakva će biti reakcija evropskih saveznika na te izjave?

Još je rano govoriti o tome, ali očekujem da će i druge evropske zemlje po tom pitanju biti manje fanatične nego Velika Britanija. Oni mogu ponuditi ograničenu materijalnu i retoričku podršku, ali oni nisu zainteresovani za sukob sa Iranom i za povećanje napetosti.

Za EU je podržavanje Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana od velikog značaja i oni će najverovatnije sačekati dok se ne formira nova britanska Vlada. Oni žele da vide da li će nova Vlada govoriti o nekim promenama u politici sa Iranom, pre nego što nešto preduzmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 492 idi na stranu