Džonsonu stigla poruka i iz Irana

Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif čestitao je na izboru novom premijeru VB Borisu Džonsonu.

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2019.

19:02

Džonsonu stigla poruka i iz Irana
Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

"Čestitam mom bivšem kolegi", napisao je Zarif na Tviteru, aludirajući na raniju Džonsonovu funkciju šefa britanske diplomatije. U vreme tankerske krize u oblasti Persijskog zaliva, Zarif je naveo da Iran ne traži sukobljavanje, ali da ima 2.414 kilometara obale. "To su naše vode i mi ćemo ih štititi", napisao je šef iranske diplomatije.

“Veoma je važno da Boris Džonson shvati na ulazi u Dauning strit 10 da Iran jne želi sukob, već normalne odnose zasnovane na uzajamnom poštovanju", rekao je Zarif novinarima.

Iran je saopštio da je u petak u Ormuskom moreuzu zaplenio tanker "Stena impero" koji je plovio pod britanskom zastavom, i da je taj potez bio odgovor na incident od 4. jula kada je Velika Britanija pomogla Gibraltaru da zapleni iranski naftni tanker.

Zarif je okrivio vladu odlazeće britanske premijerke Tereze Mej za zaplenu iranskog tankera 4. jula, opisujući taj čin kao "čisto piratstvo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: