Parastos ubijenim žeteocima u Starom Grackom VIDEO

Parastos za 14 srpskih žetelaca ubijenih na njivi iz zasede 23. jula 1999. godine održan je danas u Starom Grackom.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.07.2019.

13:55

Parastos ubijenim žeteocima u Starom Grackom VIDEO
TANJUG/ Kancelarija za KiM

Obeležavanju godišnjice prisustvovali su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Obeležavanju su, osim ministra i direktora vladine Kancelarije, prisustvovale i porodice žrtava sa Kosmeta, direktor Fondacije "Tijana Jurić" Igor Jurić, kao i supruga pokojnog Olivera Ivanović Milena Ivanović.

Sva odgovornost za masakr 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom je na šiptarskim teroristima, ali i više od njih na međunarodnoj zajednici, koja je omogućila zločin, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin."Prošlo je 20 godina, ubice žetoca u Starom Grackom su živi, zdravi, imaju porodice, uživaju u žiovotu, njihov zločin je nagrađen samom činjenicom da postoje i da su slobodni", kazao je Vulin.

"Da je KFOR radio svoj posao, kao što i međunarodna zajednica nije radila svoj posao, mi danas ovde ne bismo govorili o tragediji, već bismo se radovali njihovim životima i onome što su ostavili iza sebe. Sva odgovornost je naravno na albanskim teroristima, ali i više od njih na međunarodnoj zajednici koja im je omogućila zločin i da prodju nekažnjeno", naveo je ministar.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kazao da je to što se desilo pre 20 godina, rana na duši i telu čitavog srpskog naroda. "Pošto ratni zločin nikada ne zastareva, ja želim da poručim da nikada neće zastareti ni volja ni odlučnost države Srbije da ih pronađe i da ih kazni. Srpska ruka pravde, pre ili kasnije, će stići one koji su počinili ovaj stravičan zločin"

"Zato ćemo zajednički da se borimo za svaku srpsku kuću, školu, bolnicu, za svaki srpski dom. Tu borbu vodićemo sve dok ne budemo dočekali i na KiM neko srećnije vreme, pa da onda u slobodi čuvamo sećanje na srpske žrtve", rekao je direktor vladine Kancelarije.
Tanjug/Sava Radovanoviæ
Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković upozorio je da taj zločin predstavlja veliku mrlju na licu međunarodne zajednice koja nije ništa učinila da privede nalogodavce i ubice. Parastos je služio kod spomen-ploče u centru mesta episkop raško-prizrenski Teodosije.

Petković je u obraćanju na parastosu naveo da se navršava 20 godina od neizmerne tuge i bola za certnaestoricom srpskih mučenika masakriranih od albanskih terorista na njivi usred žetve.

"Zlatno klasje u Starom Grackom od ovog zločina rađa pšenicu boje krvi i tako će biti dok se ne pronađu oni koji na svojim rukama nose krv postradalih. Ovaj zločin predstavlja veliku mrlju na licu međunarodne zajednice koja ništa nije učinila da licu pravde privede nalogodavce i počinioce ovog gnusnog zločina protiv čovečnosti", rekao je Petković.

Podsetio je i da od obećanja međunarodnih zvaničnika da će se pretražiti svaki kamen i pronaći ubice posle 20 godina ostalo samo "golo" obećanje.

"Da stvar bude gora, oni koju su bili odgovorni za vladavinu prava obustavili su istragu navodno pod izgovorom da nema dokaza. Da li neko misli da je moguće da se tim receptom albanskih terorista, a koji se sastoji u sklanjanju svedoka i dokaza istina sakrije", upitao je Petković.

Istakao je da je došlo vreme da prestane zavera ćutanja o zločinima medju Albancima i da Specijalni sud utvrdi punu odgovornost bivših pripadnika tzv OVK.

"Mi nemamo ilizuje kada je reč o tom sudu koji je osnovan po kosovskim zakonima, ali to je poslednja prilika za međunarodnu zajednicu da reaguje i pokaže posvećenost pravdi i pravu. Ispada da su krivci same žrtve, jer formalno više nema istrage , a ni pronađenih i kažnjenih zločinaca", ukazao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM.

Naveo je i da nije dovoljno što su ratni remen i šumu albanski političari zamenili za kravatu i politički kabinet, već je potrebna istinska politička volja da se albanski političari suoče sa strašnim zločinima pocinjenim protiv Srba.
TANJUG/ Kancelarija za KiM
Ratni zločini ne zastarevaju i država Srbija učiniće sve da pravda kad tad pobedi, poručio je Petković.

Istakao je i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Srbije, i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čine sve da sačuvaju svoj narod i budu uz porodice postradalih neprestano, kako bi se zajedno izborili za istinu i rasvetljavanje zločina, što je, podvlači, jedini put ka normalizaciji odnosa i prihvatanju ruke pomirenja
Tanjug/Sava Radovanoviæ
U Starom Gracku kod Lipljana na današnji dan pre 20 godina na njivi, iz neposredne blizine ubijeno je 14 Srba. Stradali su Milovan Jovanović (1969), Žvica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Žile Janićijević (1957), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i MIodrag Tešić (1951), i najmlađi medju njima, Novica Janićijević koji je imao samo 17 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: