Hrvatsko nacionalno veće se žali: Vučić mora da rešava svaki problem Hrvata u Srbiji

Vođstvo Hrvatskoga nacionalnoga veća tvrdi da je uspelo da podigne nivo manjinskih prava Hrvata u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 23.07.2019.

18:45

Hrvatsko nacionalno veće se žali: Vučić mora da rešava svaki problem Hrvata u Srbiji
Foto: EPA-EFE/Robert Ghement

Kako kažu, to su postigli ulaganjem velikih političkih napora, medijskim pritiscima i uz nerazumevanje ili pasivnost lokalnih nivoa vlasti, saopštilo je HNV.

HNV je predstavničko telo hrvatske manjine u Srbiji koje ih pred državnim telima predstavlja u području obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika.

"Hrvati u Srbiji nisu deo sastava, nemamo predstavnike u izvršnoj vlasti kako u državnoj pa ni lokalnoj, poput recimo srpske manjine u Hrvatskoj. Zato smo suočeni s neugodnom situacijom da svako, pa i najmanje pitanje, moramo dići na nivo predsednika države i tražiti intervenciju Aleksandra Vučića“, rekao je član Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

"Razgovori s gradonačelnikom Subotice su vođeni pre dva meseca, ali pomaka niti informacije što će s tom inicijativom biti nema“, tvrdi Sarić Lukendić.

Predsednica HNV-a Jasna Vojnić je istakla kako u za sada neostvarene planove spada i formiranje drame na hrvatskom jeziku u subotičkom narodnom pozorištu, otkup i uređenje rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, osiguravanje prostorija za rad hrvatskih udruženja u Beogradu i drugo.

Ali navela je postignuća ostvarena u samo pola godine delovanja novoga saziva HNV-a formiranog nakon nadmoćne pobede liste okupljene oko Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na manjinskim izborima 2018.

Ustrojeno je stabilno i funkcionalno veće, povećan broj dece koji će od prvoga razreda pohađati nastavu na hrvatskom jeziku, povećan je broj obrazovnih profila u srednjim školama, otvoren je i zaživeo je Lektorat za hrvatski jezik na novosadskom Filozofskom fakultetu, uz potporu Vukovarsko- sremske i Osječko-baranjske županije otvorena je Šokačka kuća u selu Vajska a predstavnici hrvatske manjine osposobljeni su za pisanje EU projekata, rekla je Vojnić.

Istakla je i osnaživanje saradnje s premijerom i predsednicom Hrvatske te drugim državnim telima, što će biti potvrđeno na sednici Hrvatske zajednice županija na kojoj će se okupiti svi hrvatski župani u Subotici u septembru ove godine, a domaćin će im biti HNV.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: