Deo Njujorka dobio struju posle kvara zbog vrućine, gradonačelnik traži istragu

Deo potrošača je dobio struju nakon prekida koji je pogodio 53 hiljade potrošača u Njujorku usled velike vrućine i vlage.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2019.

17:47

Deo Njujorka dobio struju posle kvara zbog vrućine, gradonačelnik traži istragu
EPA-EFE/JASON SZENES

Dok je temperatura poslednjih dana premašivala 43 stepena, bez struje su ostali Bruklin i Kvins.

Taj broj je nakon intervencije energetske kompanije Kon Edison do jutros spao na manje od 20 hiljada.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio je rekao da je njujorška služba za hitne slučajeve poslala dodatno osoblje u deo grada bez struje, pre svega u zdravstvene ustanove, da bi im pomogli.

Oko 30 hiljada ljudi je ponovo ostalo bez struje jer je isključena da bi se popravio kvar, rekao je gradonačelnik.

Guverner Endru Kuomo rekao je da je u Bruklinu raspoređeno 200 državnih vojnika sa 100 generatora i 50 rasvetnih tornjeva, kao i osoblje i vozila iz Državne službe za upravljanje vanrednim situacijama.

On je pozvao Njujorčane da povedu računa o komšijama, posebno o starijima.

"Prolazili smo kroz ovo sa Kon Edom i trebalo je da budu bolje pripremljeni. Ovo nije bila prirodna katastrofa i nema opravdanja za ono što se dogodilo u Bruklinu", rekao je Kuomo.

On je pozvao nadležne da istragu o prošlonedeljnom prekidu na Menhetnu prošire na prekid u Bruklinu. Bil de Blasio zatražio je istragu o isključenjima struje do kojih je došlo tokom toplotnog talasa krajem vikenda i istakao da više nema poverenje u kompaniju "Kon Edison", nakon što je odlučila da isključi struju hiljadama potrošača.

On je žestoko osudio tu odluku "Kon Edisona", penosi AP.

"To nije smelo da se dogodi i moramo da učinimo sve da se ne bi ponovilo", naveo je gradonačelnik.

On je ocenio da se privatna kompanija nema takvu odgovornost prema građanima kao što bi imala javna ustanova.

"Kon Edison se povodom ove situacije ponaša vrlo nadmeno. Ne daju prave odgovore i ne osećaju da moraju", dodao je de Blasio.

Kompanija je u saopštenju branila svoju odluku navodeći da je bilo neophodno sprečiti duže prekide struje, do kojih bi došlo u slučaju dodatnog oštećenja opreme. U međuvremenu, u jugoistočnom Bruklinu je 13.000 potrošača dobilo struju, prenela je agencija AP.

"Kon Edison" još radi kako bi ponovo uključila struju za oko 19.000 potrošača, kojih je najviše u jugoistočnom Bruklinu. Nestankom struje najviše su pogodjeni stanovnici Bruklina i Kvinsa. U tim područjima rasporedjeno je oko 200 vojnika, 100 generatora i 50 reflektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: