Velika Britanija šalje nuklearnu podmornicu u Zaliv

Britanska kraljevska ratna mornarica pojačaće svoje prisustvo u Persijskom zalivu slanjem nuklearne podmornice i specijalaca, prenose britanski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.07.2019.

13:25

Velika Britanija šalje nuklearnu podmornicu u Zaliv
Ilustracija: Deposit photos/madbit

Sa rastom napetosti u regionu, izvori Ekspresa navode da će pomornica klase Astute imati čisto odbrambenu ulogu, koristeći svoju sofisticiranu opremu za prikupljanje tajnih elektronskih obaveštajnih podataka za zaštitu britanskih i međunarodnih brodova.

U subotu Iran je je dodatno provocirao objavljujući snimke iranskih snaga koje su se helikopterima spustile na tanker, što su ponovljene slike od pre dve nedelje kada su se britanski marinci spustili na Grejs 1, iranski tanker za koji se sumnja da je švercovao naftu u Siriju.

Jedna od najnovijih Velike Britanije, podmornica od 7.400 tona trebalo bi da "hvata" kretanja i govor i do 320 kilometara udaljene. Elekstronska oprema može da presretne i preuzme sve razgovore, sa ukrcanim specijalistima lingvisitima.

"Šaljemo brod, trebalo bi da je već krenuo ka regiji", rekao je izvor iz Kraljevske mornarice i dodao da je njegova uloga prikupljanje obavešatjnih podataka za podršku planiranih konvoja tankera. Astute klasa ima značajnu sposobnost elektronskog ratovanja i zapravo ni ne mora da bude u Zalivu da bi bila efikasna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: