"Još jedan koji u horu funkcionera kleveće SPC"

Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala je ministra spoljnih poslova CG da se uzdrži od prozivanja Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ollirg06
Ilustracija: Depositphotos/ollirg06

Povodom istupanja Ministra spoljnih poslova CG Srđana Darmanovića da se SPC u toj državi plaši gubitka monopola, te da otimanja (crkava i hramova) neće biti, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC poziva ministra Darmanovića da se uzdrži od, kako je kazano, "prozivanja" crkve, poručujući da u Crnoj Gori nema monopola, kada je u pitanju status SPC.

"Ni sad ne postoji nikakav monopol. Ovo je zemlja u kojoj niko nikoga ne može da prinudi (ili makar ne bi smeo da može) da pripada bilo kakvoj verskoj zajednici ili organizaciji. Ministar Darmanović se pridružio jednoglasnom horu najviših državnih funkcionera koji pokušavaju da se bave crkvenim pitanjem u Crnoj Gori, i to tako što će klevetati Srpsku pravoslavnu crkvu", kaže se u saopštenju mitropolije.

Pozivaju se crnogorske vlasti da poštuju tradicionalnu crkvu, kako ne bi dolazilo do stanja bezakonja.

"Otimanja imovine neće biti, možemo se saglasiti sa ministrom, ali ne zato što aktuelni crnogorski režim to ne želi, nego zato što će svaki takav pokušaj verni pravoslavni narod Crne Gore sprečiti, a ni evropski pravni poredak to neće prihvatiti", dodaje se u saopštenju.

Iz MCP poručuju i da izjava ministra Darmanovića da se crkvena imovina u Srbiji vodi na državu Srbiju predstavlja grub pokušaj manipulacije.

Darmanović je kao prilog svojoj tezi naveo primer Hrama Svetog Save na Vračaru u Beogradu.

"Naime, istina je da se u pojedinim gradskim sredinama (ne svim), veliki deo gradskog gradjevinskog zemljišta vodi na državu. Tako je i sa zemljištem ispod i oko nekoliko velikih beogradskih crkava. A i to je plod posleratne nacionalizacije. Medjutim, na svakoj od tih parcela, crkva ima pravo korišćenja zemljišta, a na objektu koji je na zemljištu ima pravo svojine", naglašavaju iz MCP.

Ističe se da Spomen-hram Svetog Save na Vračaru još nema upotrebnu dozvolu, jer nije završen, te se Crkva vodi kao njegov držalac, a, "nakon završetka, nema nikakve sumnje, crkva će biti upisana kao njegov vlasnik", kao što se, napominju iz mitropolije, vodi da je vlasnik susedne manje crkve Svetog Save, koja se nalazi u neposrednoj blizini Spomen-hrama.

strana 1 od 165 idi na stranu