Članstvo S. Makedonije u NATO-u fokus SAD

Atina -- Američki ambasador u Grčkoj Džefri Pajat kaže da je u fokusu SAD da podrže Severnu Makedoniju da postane članica NATO.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/Georgi Licovski
EPA-EFE/Georgi Licovski

Pajat je, upitan kakve reakcije očekuje od nove grčke vlade u odnosu na Prespanski sporazum, rekao da će "o pitanju Prespe, ostaviti grčku vladu sama da se izjasni", prenosi makedonska novinska agencija MIA.

"Za mene je bitno da 27-godišnji spor oko imena, koji je bio izvor nervoze i kod američkih diplomata i kod njihovih grčkih kolega, više ne postoji u grčko-američkim odnosima", istakao je Pajat za grčki dnevni list "Katimerini", dodajući kako su SAD skoncentrisane na podršku učlanjenju Severne Makedonije u NATO.

"Na to ćemo biti fokusirani i na jesen u Kongresu. Grčka je bila prva država-članica NATO koja je ratifikovala protokol o učlanjenju Severne Makedonije, što znači da ste zatvorili ovo pitanje", naveo je Pajat.

Prema njegovim rečima, SAD podržavaju ulogu Grčke u Severnoj Makedoniji, a kao primer je naveo "čuvanje vazdušnog prostora te zemlje od strane grčkih vojnih aviona".

"Vidim velike prilike za grčki biznis u Severnoj Makedoniji. Ali, kao što sam rekao, ostaviću vladu da govori o politici i odnosima sa Severnom Makedonijom. Naš fokus kao vlade, kao SAD, je da sada podržimo ovu zemlju da postane članica NATO", zaključio je Pajat.

Region

strana 1 od 165 idi na stranu