Džonson ili Hant - posle izbora "bukvalno sve je moguće"

Velika Britanija će u utorak konačno dobiti novog premijera.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 21.07.2019.

10:50

Džonson ili Hant - posle izbora
EPA-EFE/LOUIS WOOD / THE SUN

Vladajuća Konzervativna partija će na unutarstranačkim izborima odlučiti da li će to biti sadašnji šef diplomatije Džeremi Hant ili nekadašnji Boris Džonson, koji važi za favorita.

AP navodi da se treba spremiti za turbulentnu vožnju.

Torijevci će za dva dana objaviti ko će naslediti Terezu Mej na čelu stranke i države, a svega nešto više od tri meseca kasnije, 31. oktobra, Britanija bi trebalo da napusti Evropsku uniju.

AP navodi da bi, s obzirom da novi britanski lider, pri čemu ne imenuje Džonsona, ide direktno u sukob i s EU i sa britanskim parlamentom oko Bregzita, Ujedinjeno Kraljevstvo moglo da zapadne u političku krizu, recesiju, da uslede izbori, referendum ili više tih opcija istovremeno.

Navodi se da je mišljenje o tome dao stručnjak za politiku EU Univerzitetskog koledža Londona Nik Rajt.

"To je veoma je neizvesna situacija... Bukvalno je sve moguće", poručio je Rajt.

Britanski ministar pravosuđa Dejvid Gok izjavio je za "Sandej tajms" da će u sredu podneti ostavku ukoliko Boris Džonson pobedi na unutarstranačkim izborima u Konzervativnoj partiji i postane novi premijer.

"Indipendent" prenosi da je Gok obavljao ovu funkciju od juna 2016. kada je predsednica vlade postala Tereza Mej i da je sada poručio da neće moći da nastavi sa radom u vladi pod Džonsonom, bivšim šefom diplomatije, ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma s EU.

Gok je ocenio da bi takav potez Londona vodio nacionalnom "poniženju".

"S obzirom da sam bio u kabinetu od kada je Tereza Mej došla na vlast, mislim da bi bilo odgovarajuće od mene da podnesem ostavku poput nje", kazao je Gok.

Trka za novog lidera Torijevaca ulazi u poslednjih 48 sati, glasanje je u ponedeljak, rezultati će biti saopšteni narednog dana, a Džonsonov protivnik je aktuelni britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: