"Zapad namerava i dalje da koristi Haradinaja za sopstvene interese"

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da je zapad zainteresovan za to da na vlasti na Kosovu ostane protivrečni političar kao što je Haradinaj.

Izvor: B92

Nedelja, 21.07.2019.

08:50

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

On smatra da su Vašington i Brisel zainteresovani da na vlasti ostane jdan takav političar koji bi pomagao Zapadu kako bi se vršio pritisak na Srbiju i istisnula Rusija sa Balkana.

"Zapadne vlade - to su partneri i saučesnici u zločinima OVK i njihovih vođa kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Zajedno su realizovali "projekat Kosovo", koji je podrazumevao progon Srba, stvaranje kvazi države i institucija koje bi bile paravan za organizovani kriminal, trgovinu oružjem i drogom….", kaže Galijašević za dnevnik "Rosijskaja gazeta".

Pri tome je Zapad "zatvarao oči" na trgovinu ljudskim organima a sada se još spokojnije odnsosi prema njhovoj ratničkoj retorici, dodao je on.

Po mišljenju Galijaševića, "Zapad, a pre svega SAD I Nemačka, nameravaju i dalje da koriste Haradinaja za sopstvene interese. I čime on može za njih da bude vredan? Samo učešćem u međuetničkim sukobima koje oni planiraju, s ciljem da se oslabi uticaj i uloga Srbije na Balkanu i stvarenjem pretnje po teritorijalnu celovitost Srbije", kaže Galijašević.

Zapad smatra da je pritisak na Srbiju najbolji način da se očuva "državnost" Kosova a takođe ograniči uticaj Rusije na Balkanu, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: