"Zapad namerava i dalje da koristi Haradinaja za sopstvene interese"

Moskva -- Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da je zapad zainteresovan za to da na vlasti na Kosovu ostane protivrečni političar kao što je Haradinaj.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA
Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

On smatra da su Vašington i Brisel zainteresovani da na vlasti ostane jdan takav političar koji bi pomagao Zapadu kako bi se vršio pritisak na Srbiju i istisnula Rusija sa Balkana.

"Zapadne vlade - to su partneri i saučesnici u zločinima OVK i njihovih vođa kao što su Haradinaj, Tači i drugi. Zajedno su realizovali "projekat Kosovo", koji je podrazumevao progon Srba, stvaranje kvazi države i institucija koje bi bile paravan za organizovani kriminal, trgovinu oružjem i drogom….", kaže Galijašević za dnevnik "Rosijskaja gazeta".

Pri tome je Zapad "zatvarao oči" na trgovinu ljudskim organima a sada se još spokojnije odnsosi prema njhovoj ratničkoj retorici, dodao je on.

Po mišljenju Galijaševića, "Zapad, a pre svega SAD I Nemačka, nameravaju i dalje da koriste Haradinaja za sopstvene interese. I čime on može za njih da bude vredan? Samo učešćem u međuetničkim sukobima koje oni planiraju, s ciljem da se oslabi uticaj i uloga Srbije na Balkanu i stvarenjem pretnje po teritorijalnu celovitost Srbije", kaže Galijašević.

Zapad smatra da je pritisak na Srbiju najbolji način da se očuva "državnost" Kosova a takođe ograniči uticaj Rusije na Balkanu, smatra on.

Kosovo

strana 1 od 118 idi na stranu