Pariz i Berlin pozvali na oslobađanje tankera u Ormuskom moreuzu

Francuska i Nemačka zatražile su danas da bude oslobodjen tanker sa 23 člana posade koji je zaustavljen u Ormuskom moreuzu i odveden u iransku luku.

Izvor: Beta/AFP

Subota, 20.07.2019.

17:10

Pariz i Berlin pozvali na oslobađanje tankera u Ormuskom moreuzu
Foto-ilustracija: EPA-EFE/A.CARRASCO RAGEL

"Pozivamo iranske vlasti da u što najkraćem roku oslobode tanker i njegovu posadu, kao i da poštuju princip slobodne plovidbe u Zalivu", saopštilo je francusko Ministarstvo inostranih poslova koje je izrazilo zabrinutost i pozvalo na smanjenje tenzija na tom području.

Sličan poziv iranskim vlastima uputilo je nemačko Ministarstvo inostranih poslova, navodeći da je nova eskalacija napetosti "veoma opasna" za to područje.

Iranske vlasti su najpre sinoć saopštile da je tanker zaustavljen zbog nepoštovanja medjunarodnih pomorskih pravila. Nalazi se u luci Bandar Abas na jugu Irana.

Teheran je danas naveo da je to recipročna mera zbog uloge Velike Britanije u zaustavljanju tankera sa iranskom naftom kod obale Gibraltara.

Zaplenjeni tanker sa 23 člana posade u vlasništvu je Švedske, ali je plovio pod britanskom zastavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: