Terorista Mevlid Jašarević uskoro na slobodi?

Osuđeni terorista Mevlid Jašarević za šest meseci steći će zakonsko pravo da podnese zahtev za uslovnu slobodu, saznaje "Dnevni avaz".

Izvor: Avaz
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/zabelin
Ilustracija: Deposit photos/zabelin

Pročitajte još:

Mevlid Jašarević više nije vehabija

Mevlid Jašarević: Kajem se što nisam nikog ubio BiH: Vehabija pucao na Ambasadu SAD

On je pravosnažno osuđen krajem 2012. na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011.

Jašarević je tog dana ispalio 105 metaka i teško ranio pripadnika policije Mirsada Velića, koji je radio na osiguranju Ambasade. Prvobitno je bio osuđen na 18 godina, ali mu je kasnije kazna preinačena.

Ovaj nekadašnji pripadnik vehabijske zajednice u BiH nalazi se na izdržavanju zatvorske kazne u Kaznenopopravnom zavodu Zenica, a do sada je već odslužio skoro sedam godina robije.

Sa odsluženih 7,5 godina, Zakon mu garantuje da može da traži otpust, što će, kako je potvrđeno Avazu, uskoro i zahtevati.

U prilog mu ide i dobro vladanje u zatvoru, a dosad, kako nam rečeno, nije napravio nijedan prekršaj zbog čega bi bio kažnjavan.

"Svesni smo da je osuđen za terorizam, da je reč o teškom krivičnom delu, ali to ga ne sprečava da tražimo oslobađanje. To je njegovo zakonsko pravo", kaže sagovornik "Avaza", koji redovno posećuje Jašarevića u zatvoru i s njim održava kontakte.

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, uslovni otpust predstavlja otpuštanje zatvorenika sa izdržavanja kazne zatvora pre njenog isteka pod uslovima propisanim Krivičnim zakonom FBiH, s tim da se za vreme trajanja neizdržanog ostatka kazne zatvora nad njim može odrediti elektronski nadzor, a može ga obavezati i na nastavak mera propisanih programom tretmana.

Zavisno od činjenice šta će Jašarević napisati u zahtevu, država takav zahtev mora da razmatra, ali je pitanje hoće li ga i prihvatiti.

Samo mali prekršaj vraća ga na robiju.

"Avaz" navodi da saznaje da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je i napao Ambasadu SAD i ranio policajca.

Sagovornik lista tvrdi da obavlja verske dužnosti, ali da se više ne druži s pripadnicima vehabijske zajednice u BiH.

"Ima bradu, ali nije to velika, tzv. vehabijska kovrdžava brada. On se skroz povukao. Čita knjige i crta. Najvažnije je da je sačuvao brak i porodicu. Žena ga s decom svaka dva meseca posećuje u Zenici", kaže on.

Region

strana 1 od 165 idi na stranu