"Vijesti": Rejting DPS-a oborile afere i sukob sa SPC

Brojne afere uticale su na pad podrške DPS-a, koja je dostigla nivo najniže dosad, ocenjuju sagovornici "Vijesti".

Izvor: Vijesti
Podeli
Ilustracija: Deposit photos/Alexander Mils
Ilustracija: Deposit photos/Alexander Mils

Afera "Koverta", konfrontacija sa SPC i narasla svest građana da se na ovaj način ne može napraviti iskorak u procesu evropskih integracija, kumovale su padu poverenja, kažu sagovornici "Vijesti".

Istraživanje CEDEM-a koje je predstavljeno u četvrtak beleži pad podrške DPS-u za sedam odsto u odnosu na decembar prošle godine i ono sada iznosi 34 odsto.

Pad podrške zabeležile su i Demokrate, koje imaju 14,6 odsto podrške ispitanika, dok DF i URA, donekle SD, BS, Prava Crna Gora i Demos beleže rast.

Kada je reč o najjačoj članici vladajućeg saveza, direktor Instituta alternativa Stevo Muk veruje da bi to mogao da bude rezultat brojnih afera od januara ove godine, kao i da je "narasla svijest javnosti da se na ovaj način ne može napraviti iskorak u procesu evropskih integracija".

"Takođe, ne bih potcenio efekat najdirektnijeg, u novijoj istoriji, sukoba DPS sa SPC koja takođe uživa standardno visok stepen poverenja", kaže on za "Vijesti", ograđujući se da rezultate ipak treba uzeti sa rezervom i da treba pratiti trendove.

U DPS-u nisu bili spremni da komentarišu brojke koje im ne idu u korist, navodeći da one nisu tačne. Nezvanično, više izvora tvrdi da je poslednja anketa, rađena za račun te partije, pokazala da je njihova podrška iznad 41 odsto.

Direktorka Politikon mreže Jovana Marović rekla je da su ocene Evropske komisije o stanju u državi a, prvenstveno afera "Koverta", kao i reakcija državnih organa u odnosu na slučaj nezakonitog finansiranja vladajuće DPS, uticale na rezultate istraživanja CEDEM-a".

Ona je podsetila da je EK u svom godišnjem izveštaju ukazala na sveprisutnost korupcije, politizovane institucije, nezadovoljavajuće uslove za održavanje izbora, ali i ocenila da od brzog i efikasnog rješavanja afere "Koverta" zavisi poverenje građana u izborni proces.

"Upravo ova afera znači nastavak neodgovornosti, netransparentnosti i bahatog ponašanja državnih institucija, te odlaganja potrebnih rezova i nepostojanje opredjeljenja da se nedemokratske prakse iskorijene", kazala je Marović.

Govoreći prvenstveno o padu podrške DPS-u i Demokratama, izvršni direktor Građanske alijanse Boris Raonić je ocenio da bi bio srećan kada bi se sa sigurnošću moglo reći da su građani prepoznali ko su subjekti koji opstruiraju dijalog i izlazak iz krize, kroz autističnu ili politiku trošenja vremena, pa su ih na taj način kaznili.

"Iz međunarodne zajednice će biti određenog likovanja, jer su pad doživjeli oni koji nijesu slušali dobronamjerne sugestije", ocenio je Raonić.

Iz Delegacije Evropske unije ranije je zamereno Demokratama na bojkotu parlamenta.

Njihov rejting u odnosu na prethodno istraživanje pao je za šest odsto.

Kao i u DPS, u toj partiji takođe kažu da njihovi podaci pokazuju drugačije brojke.

"Prema istraživanju koje mi dobijamo na mjesečnom nivou, DCG je na 21 odsto", rekao je Vladimir Martinović (Demokrate) za TV Vijesti, tvrdeći da se radi o "lažnom, naručenom istraživanju DPS-a, koji ima još veći pad podrške".

U decembru 2018. DPS je imao 41,5 odsto podrške, u 2017 - 39 procenata, u decembru 2016 - 36,8, što je bilo nakon oktobarskih parlamentarnih izbora. Iste godine, u junu, ta podrška je bila 43,1 odsto. Godinu dana ranije 2015. godine DPS je imao 45 procenata podrške.

U julu ove godine oni su na 34 odsto.

Stevo Muk je kazao da se nada da će svaka opoziciona politička partija sa pažnjom proveriti, ali i analizirati moguće uzroke i razloge saopštenih rejtinga.

Boris Raonić je istakao da je bitnije od samog rejtinga partija podatak da su konačno građani pokazali spremnost da pruže podršku onima koji se bave njihovim problemima, bez obzira što i dalje postoji značajan broj njih koji reaguju na populističke i klijentelističke političke platforme.

Istraživanje CEDEM-a pokazalo je opšti pad povjerenja u institucije države, ali i njen put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu