"Haradinaj igra ''na male goliće'', a sve se to negde fakturiše"

Jelena Milić smatra da će ostavka Haradinaja posle poziva Specijalnog suda za ratne zločine negativno uticati na bezbednost srpske zajednice na KiM.

Izvor: Tanjug

Subota, 20.07.2019.

17:00

Foto: Screenshot/Prva TV

Kako je objasnila, to će otežati situaciju oko pregovora o kosovskom pitanju.

Priština je izgubila poziciju pouzdanog partnera međunarodne zajednice, čak i među zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, ocenjuje predsednica Centra za evroatlantske studije povodom ostavke premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja uz ocenu da su njegova ostavka i poziv Specijalnom sudu za ratne zločine usledili posle serije nedavnih diplomatskih uspeha Srbije.

"Sada će se homogenizovati ne samo deo javnosti na KiM i u Albaniji, već i u regionu i na zapadu, koji Haradinaja ne vidi kao osumnjičenog za ratne zločine i kao čoveka u čijim je suđenjima nestalo 19 svedoka što je skandal i posle presude za ''Oluju'', jedna od najvećih mrlja Haškog tribunala", rekla je Milić i dodala da Haradinaja javnost na KiM vidi kao "sveca i žrtvu" i kao političara koji je sprečio mogućnost dogovora Beograda i Prištine koji bi uključivao eventualnu korekciju granice.

Komentarišući uverenje predsednika Srbije da je ostavka Haradinaja politički trik i da će se pojačati pritisci na Srbiju, Milić kaže da je Haradinaj "dobar taktičar" kojem je porastao rejting na KiM od kada je uveo takse Srbiji i dodaje da to mnogo govori o nezrelosti političke elite na KiM, ali i civilnog društva i onima koji se smatraju prozapadnom orijentisanim.
. Bilo je za očekivati da će konačno specijalizovana veća uraditi nešto javno, posle toliko saslušanja i razmene dokumenata", navela je Milić.

Ona deli mišljenje predsednika Srbije da dolazi težak period za Srbiju sa novim zahtevima i pravljenjem "lažne simetrije".

"To što su pozvali Haradinaja treba da bude pitanje međunarodne pravde i pravde za žrtve i ne može zbog toga da se traži od Srbije da popusti u pregovorima oko novog statusa KiM", navodi Milić i naglašava da je ispunila kapitalni deo obaveza u procesu saradnje sa Haškim tribunalom.

Ističe da Srbija ne treba da diskredituje Mehanizam za ratne zločine i da treba da nastavi da ispunjava svoje obaveze, iako će, uverena je Milić, biti pritisaka.

"Mnogo je jednostavnije pritisnuti Srbiju nego postići koheziju u samoj EU i promeniti stav četiri NATO članice da priznaju Kosovo", navodi Milić.

Kako kaže, zadovoljna je što postoji nada za potencijalnu pravdu žrtava zločina koje je počinio Haradinaj, ali i razočarana komentarima onih koji Haradinajevu ostavku vide kao častan čin.

"Posle svega što znamo, reč častan i Haradinaj u istoj rečenici je preterivanje", naglasila je Milić.

Osvrnula se tako i na čestitku Stejt departmenta Haradinaju na izjavi da će se odmah odazvati pozivu u Hag, ocenivši da se u zapadnoj međunarodnoj zajednici pravi atmosfera kao da niko nikada iz Srbije nije odgovarao za zločine počinjene na KiM.

"Izgubili smo premijera Ðinđića zbog toga, predali predsednika, generale... Srbija je mnogo toga uradila, bio je period dobrovoljnih predaja, pa niko nije čestitao", podsetila je Mlilić.

Ukazala je i na trenutak u kome se dešavaju poziv Specijlanom sudu i Haradinajeva ostavka navodeći da se dešavaju posle niza diplomatksih uspeha Srbije u kojima se prepoznaje povratak Srbije kao pouzdanog i kredibilnog partnera na zapadnu međunarodnu scenu.

Među poslednjim uspesima je, kaže, susret ministra spoljnih poslova Ivice Dacicća i savetnika predsednika SAD za bezbednost Džona Boltona.

"To što je Bolton istakao da se sreo sa ministrom Dačićem govori da postoji razumevanje za način na koji dve zemlje artikulišu svoje interese, kao i da ima više razumevanja za zajedničke interese sa Srbijom, nego između Kosova i međunarodne zajednice", navela je Milić.

U tom kontekstu istakla je i posetu predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji i to što je članica NATO odobrila prodaju oružja Srbiji što je, kaže, ođeknulo u regionu, kao i pozitivne komentare glavnokomandujućeg generala NATO snaga u Evropi Toda Voltersa koji je istakao učešće Srbije u mirovnim misijama i kredibilitet srpske vojske.

"Sve je to za Srbiju jako dobro, ali suština je da je Mehanizam za ratne zločine pozvao Haradinaja kao osumnjičenog i da sve treba gledati pre svega sa aspekta potencijalne pravde za žrtve što je i predsednik Vučić potencirao u svom obraćanju, dok su drugi više fokusirali na implikacije ostavke na dijalog i unutrašnju političku scenu na KiM", zaključila je Milić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: