Vučić: Bez euforije, politički trik Haradinaja VIDEO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je konferenciju za medije povodom reakcije na ostavku Ramuša Haradinaja i eventualne implikacije te ostavke.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pročitajte još:

Tači obelodanio ko još ide u Hag osim Haradinaja

Haradinaj: Ne želim da budem teret Kosovu

"Razumemo radost, a ne bih da kažem neku vrstu zadovoljstva zbog poziva Ramušu Haradinaju. Smatramo da razloga za euforiju nema jer sagledavamo sve činjenice i posledice posle tog čina, a posebno kako će se odnositi i Albanci i međunarodna zajednica prema Srbiji i njenom narodu."

On je istakao da će država Srbija biti uz svoje građane i pole dodatne homogenizacije Alabanaca, ekstremizacije njihovi stavova i neskrivene mrženje prema srpskom narodu u srpskoj državai koju doživljavaju kao jedinog krivca i da je nastavak dijaloga ključan.

"Ostavka Ramuša Haradinaja je politički trik da dobije popularnost. On se bori da porazi protivnike na KiM, junak koji se bori, a ostali su nedostojni vođe koji ih vodi u svetlu budućnost", rekao je Vučić.

"Naša predviđanja su da će ga pustiti posle 48 sati. Ne kažem "možda" već će ga pustiti, vratiće se kao veliki heroj albanskog življa, njegova popularost će porasti, svih ostalih će padati", ističe Vučić.

Ocenio je da takse neće biti ukinute i da će zapadne sile sve češće vršiti pritisak, ucenjivati Beograd pod izgovorom da kosovske lidere šalju u Hag.

Vučić je kazao da se ovim potezom i namerava i pobeda najtvrđe albanske opcije i isključenje Srpske liste.

"Srbija će još više insistirati na nastavku dijaloga, ukidanju taksi i snažnije i više nego ikada izlaziti sa tim predlozima u narednom periodu i još više razgovarati sa liderima u regionu o ekonomskom ujedinjavanju Balkana", najavljuje predsednik Vučić.

Želimo divnu saradnju sa velikim silama, a nećemo tutora, da drugi odlučuju o našem, napominje on.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjave Haradinaja da će ga smeniti do 19. decembra i konstataciju da sada izgleda da je došlo do obrnute situacije on odgovara:

"Nisam ga ni smenio, niti učestovao u tome, za razliku od drugih u Srbiji koji hoće da istaknu da su za nešto zaslužni."

Rekao je da očekuje sav pritisak sveta na Beogradu. Pritisci, kako kaže dolaze spolja, a oni koji dolaze iznutra su takođe - spoljni.

"Kada je Haradinaj govorio u petak, nije govorio o onome što se dogodilo porodici Vojnović, šta se događa pojedinim svedocima na pešačkom prelazu, slučaju bunker... Jedino o čemu je govorio je da neće ukinuti takse i da Srbiji neće dati ni pedalj teritorija", rekao je Vučić.

On je dodao da je ponuda da nam za priznanje nezavisnosti Kosova daju tržište i to uporedio kao apsurdno da Kina Rusiji ili SAD ponudi tržište za nezavisnost.

Komentarisao je čestitke Stejt departmenta Haradinaju na odzivu Hagu:

"Za razliku od drugih političara, ja ne mislim da na vlasti treba da me drži ambasada ili vlast nečije zemlje. Moje pitanje za njih - jeste li tako česititali generalu Lazareviću ili Šešelju. Niste. Imaju svoje ljubimce koje kada kolju pomate, a za druge nisu isti aršini. Podsetiću vas da je generalu Dikoviću bio zabranjen ulaz u SAD bez optužnice."

Napomenu je da i da više veruje predsedniku SAD Donaldu Trampu i njegovim ljudima i nego mnogima u Stejt departmentu.

Predsednik privremenih prištinskih institutcija Ramuš Haradinaj je u petak podneo neopozivu ostavku, a kao razlog naveo to što je dobio poziv Specijalnog suda u Hagu kao osumnjičeni.

Vučić se u petak uveče sastao sa srpskim članom predstavništva BiH Miloradom Dodikom i svojim saradnicima odmah posle vesti o Haradinajevoj ostavci.

Sastanku su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašjnih poslova Nebojša Stefanović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

strana 1 od 136 idi na stranu