Gibralar produžio zaplenu iranskog tankera

Vrhovni sud Gibraltara produžio je na 30 dana zaplenu iranskog tankera osumnjičenog da je švercovao naftu u Siriju, kršeći sankcije.

Izvor: Beta/AFP

Petak, 19.07.2019.

12:53

Gibralar produžio zaplenu iranskog tankera
EPA-EFE/PATRICK DEENIK / MARINETRAFFIC.COM

Tanker "Grejs jedan" su 4. jula zaplenile vlasti Gibraltara, britanske teritorije koja se nalazi na krajnjem jugu Španije.

Teheran je negirao optužbu da nosi naftu Siriji i krši evropske sankcije i osudio, kako je saopštio, piratski čin prema tom brodu koji nosi 2,1 milion barela sirove nafte.

Od kad je tanker zaplenjen, vlasti Gibraltara uhapsile su i ispitale četiri indijska oficira, člana posade broda, i pustili ih bez optužbi.

Zaustavljanje tankera pojačalo je diplomatske tenzije između Irana i zapadnih zemalja nastale od kada su se SAD povukle iz međunarodnog sporazuma o iranskoj nafti, i ponovo uvele sankcije toj zemlji.

U Persijskom zalivu, kroz koji prolazi trećina svetske nafte koja se prevozi morskim putem, raste broj incidenata.

Čuvari iranske revolucije juče su objavili da su zaplenili jedan strani tanker, optužujući posadu da se bavi krijumčarenjem nafte u Zalivu. SAD su saopštile juče da su srušile jedan iranski dron u Ormuskom moreuzu, što Teheran demantuje.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif, koji se nalazi u Njujorku na sastancima u Ujedinjenim nacijama, rekao je juče da tanker ne nosi naftu kojom bi se kršile evropske sankcije Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: