"Koncentracija vojnih snaga u Persijskom zalivu toliko je velika da preti eksplozija konflikta"

Koncentracija vojnih snaga u području Persijskog zaliva toliko je velika da može doći do eksplozije konflikta, saopštio zamenik Sergeja Lavrova.

Izvor: B92, Sputnjik

Petak, 19.07.2019.

11:07

U.S.Navy/Handout/Getty images/Ilustracija

"Koncentracija snaga i sredstava u području Persijskog zaliva koje pripadaju različitim državama toliko je velika da su mogući najrazličitiji incidenti. Glavno je da se ne dozvoli eskalacija situacije. To pokazuje da je situacija eksplozivna i da može doći do eskalacije konflikta", rekao je Sergej Rjabkov.

"Žao nam je što američka strana, uprkos svim pozivima koje joj upućujemo ne samo mi, već i drugi članovi međunarodne zajednice, uporno nastavlja da vodi politiku vršenja maksimalnog pritiska na Teheran. To je opasno i vodi ka daljim komplikacijama i potresima", dodao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Rusije, preneo je Sputnjik.

Sinoć je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio da je američki ratni brod u Ormuškom moreuzu oborio iransku bespilotnu letelicu koja je, navodno, predstavljala pretnju američkim vojnicima. Pentagon je naglasio da su mornari delovali u samoodbrani.

Međutim, jutros se oglasio Teheran koji je saopštio da ni jednanjihiva bespilotna letelica nije oborena, ni u Ormuškom moreuzu, niti bilo gde drugde.

Navodno obaranje drona je nastavak eskalacije sukoba SAD i IRana u Persijskom zalivu. Takođe u četvrtak, u istim vodama dogodio se novi međunarodni incident, kada je Iranska revolucionarna garda putem svojih medija objavila da je zaplenila jedan tanker, koji je navodno prevozio milion barela švercovane sirove nafte.

Prvi su je javili Britanci, koji su inače u strahu od odmazde Irana nakon što je njihova Kraljevska mornarica zaplenila iranski supertanker koji je prevozio naftu za sankcijama pogođenu Siriju. Prema njihovim rečima, zaplenjeni tanker nije njihov.

I pre tog incidenta, vode Ormuškog zaliva ključaju zbog igre oko tankera. Podsetimo, prvi incident s tankerima dogodio se kada su gađana dva tankera, navodno u vlasništvu Saudijske arabije, a koji su prenosili naftu za SAD. Vašington je odmah optužio Iran za napad, ali je zvanični Teheran to negirao. Zatim je usledio drugi napad na tankere pune nafte, u istom zalivu.

Britanska kraljevska mornarica, po nalogu SAD, zaplenila iranski supertanker zbog sumnje da je prevozio naftu za Siriju koja je pod sankcijama EU. Iran je saopštio da je to pljačka i da neće ostati bez odgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: