Haradinaj bio dva puta oslobođen u Hagu VIDEO

Ramušu Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Izvor: B92, VOA
Podeli
Foto: EPA/KOEN VAN WEEL
Foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Tribunal je te 2012. po drugi put oslobodio sada bivšeg kosovskog premijera i vođu OVK Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na KiM 1998. godine.

Ramuš Haradinaj, koji je pre nego što se pridružio Oslobodilačkoj vojsci Kosova, radio kao izbacivač u jednom noćnom klubu, postao je premijer 2004. godine, kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

Na tom položaju je proveo samo 100 dana, kada je stigla optužnica Haškog tribunala, posle koje je podneo ostavku i dobrovoljno se predao Tribunalu.

Prvi put, Ramuš Haradinaj i Idriz Baljaj bili su oslobođeni po svim tačkama optužnice u proleće 2008, a Ljah Brahimaj je zbog zločina u Jablanici osuđen na šest godina zatvora. Dve godine kasnije, žalbeno veće Tribunala naložilo je da suđenje bude ponovljeno, ali po znatno užoj optužnici.

Usvojivši žalbu Tužilaštva, apelaciono veće Tribunala je krajem jula 2010. naložilo da suđenje bude ponovljeno po šest od 37 tačaka optužnice, ograničenih na zločine u Jablanici.

Haški tribunal je po drugi put oslobodio bivšeg kosovskog premijera i vođu Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 2012. godine.

Zajedno sa Haradinajem, oslobođeni su tada i njemu potčinjeni Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj.

Ramuš Haradinaj bio je optužen za ubistva, okrutno postupanje i nehumane postupke u improvizovanom zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana.

Obrazlažući presudu 2012, sudija Moloto je naveo da je utvrđeno da "ne postoje verodostojni dokazi da je Ramuš Haradinaj znao za zločine u Jablanici".

"Ova presuda, na kraju najdužeg i najiscrpnijeg krivičnog procesa koji je ikada vođen u istoriji međunarodnog krivičnog prava, predstavlja kompletnu potvrdu nevinosti gospodina Haradinaja. Ona dokazuje bez trunke sumnje da je on bio ratni heroj, a ne ratni zločinac", rekao je tada Haradinajev advokat Ben Emerson.

Pročitajte još - o prethodnom suđenju Haradinaju u Hagu:

Hag optužio Haradinaja

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj u Hagu

Tužilaštvo: 25 godina za Haradinaja

37 tačaka protiv Haradinaja

Oslobađajuća presuda Haradinaju

Oslobođen Ramuš Haradinaj

strana 1 od 118 idi na stranu