Haradinaj: Ako to uradimo, uveravam vas da dobijamo priznanje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio da su pozicije Kosova u dijalogu sa Srbijom oslabili dosadašnje rukovodstvo i partijski lideri.

Izvor: Beta

Petak, 19.07.2019.

07:24

Haradinaj: Ako to uradimo, uveravam vas da dobijamo priznanje
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

On je za televiziju KTV rekao da "izjave lidera političkih stranaka, njihove pozicije, čak i različite od onih u javnosti i na zatvorenim sastancima", čine da Kosovo "izgleda inferiorno u odnosu na Srbiju".

Prema njemu Srbija čini sve da oslabi Kosovo, dok i lokalni kosovski lideri to isto čine sa svoje strane.

Haradinaj je rekao da treba zajednička izjava kosovskih lidera da nema ukidanja takse pre nego što bude priznata nezavisnost Kosova. "Ako to uradimo, uveravam vas da dobijamo priznanje. Dobijamo uslov za priznanje od Srbije. Neće biti zamrznutog sukoba čitavog života ili bilo kakvog mogućeg rata", kazao je on.

Kosovski premijer kaže da je odlukom o uvodjenju takse zaustavio podelu Kosova, ali da neće nastaviti dijalog bez političkog konsenzusa. Odgovarajući na optužbe da izbegava da ostvaruje ustavne obaveze da vodi dijalog, Haradinaj kaže da dijalog nikada neće voditi samo on i da to treba raditi zajedno sa predstavnicima parlamentarnih stranaka.

"Odbio sam da učestvujem u dijalogu o podeli, Mogerinijev dijalog i ja sam to zaista uspeo", rekao je on i dodao da je obaveza parlamentarnih političkih stranaka da postignu konsenzus. Kosovski premijer je potvrdio da će u septembru biti održan sastanak u Parizu kako su se u Berlinu dogovorili Angela Merkel i Emanuel Makron.

"Očekuje se da će se to dogoditi u septembru. Pozvao me je savetnik predsednika Makrona", rekao je Haradinaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: