Paradoks ili ne: Đaci skupih privatnih škola loše prošli na maloj maturi

Mali maturanti privatnih škola najlošije su uradili završne testove na teritoriji Beograda, pišu Večernje novosti.

Izvor: B92

Petak, 19.07.2019.

08:55

Paradoks ili ne: Đaci skupih privatnih škola loše prošli na maloj maturi

Iako roditelji izdvajaju od 4.000 do 8.900 hiljada evra za jednu školsku godinu, pojedini učenici "elitnih" škola imali su tek 12,40 bodova na sva tri testa od maksimalnih 40.

Prema zvaničnim listama koje je objavilo Ministarstvo prosvete, najlošije su se pokazali maturanti osnovne škole "Montesori" koji su prosečno imali 3,97 bodova iz maternjeg jezika 3,19 bodova iz matematike i 5,25 na kombinovanom testu.

Ova ustanova često ističe da njihov način rada doprinosi boljem znanju učenika i većoj uspešnosti, ali su po rezultatima ipak poslednja od 200 osnovnih škola u Beogradu.

Osnovna škola "Plavi krug" imala je najlošije rezultate na opštini Čukarica. Đaci ove škole ostvarili su u proseku 19,01 od maksimalnih 40 - iz maternjeg jezika 6,25, iz matematike 5,71 i iz kombinovanog testa 7,05.

Pozitivan primer daje privatna škola "Kreativno pero" čiji su učenici bili i iznad republičkog proseka sa prosečnih 24,88 poena na završnom testu. Ipak rezultati svih privatnih škola su oko proseka poena na nivou države.

Đaci u Srbiji imali su prosečno 10,4 poena iz matematike, 11,79 iz maternjeg jezika i na kombinovanom testu 11 bodova, dok su učenici privatnih škola imali 11,8 iz maternjeg jezika, 10,5 iz matematike i 11,02 na kombinovanom testu.

Zanmljiv je podatak da su šest poena više od nekih privatnih osmogodišnjih škola imali polaznici Škole za obrazovanje odraslih "Đuro Salaj". Ovu obrazovnu ustanovu pohađaju oni koji nisu na vreme upisali osnovnu školu ili nastavljaju ranije prekinuto školovanje, kao u nekadašnjim večernjim školama.

Većina maturanata privatnih osnovnih škola, obrazovanje nastavlja u privatnim srednjim školama pa se i iz tog razloga manje trude oko rezultata na završnim testovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: