"Odluka o državljanstvu Ukrajincima je unutrašnja stvar Rusije"

Plan Ukrajine da dodeli "drugo" državljanstvo svim etničkim Ukrajincima je unutrašnja stvar te zemlje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2019.

15:19

EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV

On je istakao da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da ponudi državljanstvo svim stanovnicima ukrajinskih oblasti Donjeck i Lugansk unutrašnja stvar Rusije.

Prema Peskovu, instrukcija ukrajinskog predsednika za razvijanje mehanizma za dodelu "drugog" državljanstva svim etničkim Ukrajincima iz prijateljskih zemalja je "unutrašnja stvar Ukrajine".

"A odluke koje je predsednik (Rusije Vladimir Putin) formalizovao u svojoj uredbi su domaća stvar Rusije", rekao je Peskov.

Peskov je istakao da Rusija ne priznaje dvojno državljanstvo, preneo je TASS.

"Čak i ako ruski državljani dobiju "drugo" državljanstvo, oni će i dalje biti tretirani kao Rusi, zadržavajući sva svoja prava i odgovornosti", naglasio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. aprila potpisao dekret, kojim se olakšavaju pravila o sticanju ruskog državljanstva za stanovnike određenih regiona jugoistočne Ukrajine.

"Pojedinci koji stalno borave u određenim oblastima ukrajinskog Donjecka i Luganska imaju pravo da podnesu zahtev za rusko državljanstvo po ubrzanom postupku", navedeno je u dekretu.

Putin je juče potpisao još jedan dekret kojim je proširio brzo dobijanje državljanstva svim stanovnicima Donjecka i Luganska.

Kancelarija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je saopštila samo nekoliko sati nakon što je Kremlj objavio dekret ruskog predsednika Vladimira Putina, da Ministarstvo inostranih poslova pojednostavi proceduru za određene grupe da dobiju ukrajinsko državljanstvo, preneo je Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: