Stoltenberg: Vreme ističe, ruske rakete su sposobne da stignu u evropske gradove

London -- Vreme ističe kako bi se sa Rusijom spasio ključni sporazum o nuklearnim raketama, izjavio je za BBC generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Izvor: Tanjug
Podeli
Sean Gallup/Staff/Getty images
Sean Gallup/Staff/Getty images

On je obećao "odmeren, odbrambeni" odgovor ako Rusija ne bude ponovo poštovala odredbe sporazuma do 2. avgusta, koji predstavlja krajnji rok. "Moramo biti spremni za svet ... sa više ruskih raketa", rekao je Stolteberg.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) postignut je između SAD i SSSR 1987. godine.

Američki predsednik Donald Tramp najavio je u februaru da će SAD obustaviti svoje obaveze prema INF, optuživši Rusiju da krši njegove odredbe.

Rusija je porekla te tvrdnje, ali je ubrzo nakon toga obustavila svoje obaveze i najavila planove za razvoj novih sistema naoružanja, naveo je BBC.

U intervjuu britanskom javnom servisu, Stoltenberg je rekao da su ruske rakete, za koje kaže da "jasno krše ugovor" - nuklearne, mobilne, veoma teške za otkrivanje i sposobne da stignu u evropske gradove u roku od nekoliko minuta.

"To je ozbiljno. Sporazum INF je bio kamen temeljac u kontroli naoružanja decenijama i sada vidimo kraj ugovora", rekao je on.

strana 1 od 492 idi na stranu