Nov međunarodni incident: Iran zaplenio tanker u Persijskom zalivu VIDEO

Snage iranske Revolucionarne garde saopštile su da zaplenile "strano plovilo" u Persijskom zalivu, koje je krijumčarilo naftu milion litara nafte, prenosi RT.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.07.2019.

12:22

Nov međunarodni incident: Iran zaplenio tanker u Persijskom zalivu VIDEO
Ilustracija: EPA-EFE/A.CARRASCO RAGEL

Ta zaplena događa se u sred krize s tankerima u tom zalivu koja traje već dva meseca i koja je na ivicu sukoba dovela Iran i SAD.

Iranska revolucionarna garda je saopštila da je presrela to plovilo blizu ostrva Larak, koje se nalazi u Ormuškom moreuzu, odnosno u okviru iranskih voda. Prema izveštaju iranske državne TV brod je zaplenjen 14. jula.

Međutim, garda je odbila da kaže u čijem vlasništvu je zaplenjeni tanker. Navedeno je samo još da je s brodom zarobljeno i 12 članova posade.

Podsetimo, prvi incident s tankerima dogodio se kada su gađana dva tankera, navodno u vlasništvu Saudijske arabije, a koji su prenosili naftu za SAD.

Vašington je odmah optužio Iran za napad, ali je zvanični Teheran to negirao. Zatim je usledio drugi napad na tankere pune nafte, u istom zalivu.

Britanska kraljevska mornarica, po nalogu SAD, zaplenila iranski supertanker zbog sumnje da je prevozio naftu za Siriju koja je pod sankcijama EU.

Iran je saopštio da je to pljačka i da neće ostati bez odgovora.

Iranska revolucionarda garda objavila je video zaplene tankera. Plovilo nosi ime tankera koji je u vlasništvu Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je ranije nestao u Zalivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: