Nova rezolucija u američkom Kongresu; "Cilj izvršiti pritisak na Srbiju"

Vašington -- Spoljnopolitički odbor američkog Kongresa ponovo je u sredu usvojio rezoluciju kojom od Srbije traži da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Drew Angerer/Staff/Getty images
Drew Angerer/Staff/Getty images

Iljij, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani ubijeni u Srbiji 1999.

Kako je prenela prištinska Bota sot, rezolucija je ponovo usvojena s ciljem da se na Srbiju izvršti pritisak da se ubice braće Bitići privedu pravdi.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Navodi se da bi Srbija rešenje ovog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje veruju da su odgovorni za ovaj zločin.

Takođe, se kaže da bi napredak u rešavanju ovog slučaja trebalo da "ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj američko-srpskih odnosa".

Ista rezolucija usvojena je prošle godine u ovom odboru, ali je morala da bude potvrđena iz proceduralnih razloga.

Braća Jili, Mehmet i Agron Bitići bili su američki državljani koji su 1999. ušli u Srbiju da bi se pridružili OVK i borili protiv srpskih snaga bezbednosti.

Po završetku rata, oni su 26. juna 1999. pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pre]u u centralnu Srbiju. Tada su uhapšeni zbog "ilegalnog ulaska u zemlju" (Jugoslaviju) i sutradan su prekršajno osu]eni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora.

Odobreno im je da iz pritvora iza]u tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tela su pronađena s vezanim rukama i s ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.

Svet

strana 1 od 492 idi na stranu