"SAD ne smatraju da je pitanje Kosova završeno"

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Vašingtonu da SAD ne smatraju da je pitanje Kosova završeno.

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.07.2019.

20:50

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

Dačić je posle razgovora sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom istakao da SAD ne smatraju da je ovo pitanje završeno, nego misle da treba da bude postignut dogovor prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu.

"SAD više ne prate taj, kako je rekao Bolton, auto-pilot spoljne politike od pre 20-30 godina i grade kreativan pristup u cilju pronalaska kompromisnog rešenja", rekao je Dačić za RTS.

Dačić, koji u Vašingtonu učestvuje na međunarodnoj konferenciji o verskim slobodama, kazao je da je na sastanku s Boltonom "veoma jasno rečeno" da SAD znaju da problem oko blokade dijaloga "nije u Beogradu, nego na Kosovu" i da su "izrečene veoma pozitivne ocene onoga što Srbija radi".

Šef srpske diplomatije je naveo da je Bolton rekao da je pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta administracije američkog predsednika Donalda Trampa i dodao da ne može da govori o detaljima sastanka.

Ocenio je da je značajno što je do sastanka došlo, jer je, kako je rekao, "Bolton razgovarao samo s ministrima koji su od značaja za prioritete američke spoljne politike".

"Mi smatramo da takse treba da budu ukinute da bi dijalog bio nastavljen. Oni (SAD) smatraju da bi pronalaženje kompromisnog rešenja bilo od značaja za regionalnu stabilnost", dodao je Dačić.

Dačić će u Vašingtonu razgovarati i s pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom.

Dačić i Bolton: Neophodno unapređenje odnosa Srbije i SAD na svim nivoima

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić i savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton saglasili su se danas u Vašingtonu o neophodnosti unapređenja bilateralnih odnosa na svim nivoima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić, koji u Vašingtonu učestvuje na međunarodnoj konferenciji o verskim slobodama, rekao je na sastanku s Boltonom da je interes Srbije da se odnosi sa SAD podignu na viši nivo, posebno imajući u vidu savezništvo dve zemlje u oba svetska rata, navodi se u saopštenju.

Bolton je, kako se navodi, ukazao na rešenost administracije predsednika SAD Donalda Trampa da podrži što skoriji nastavak dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU.

Dačić je rekao da je Srbija opredeljena za dalje jačanje regionalne bezbednosti i stabilnosti i preneo spremnost Beograda na otvorenu saradnju sa SAD, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: