Hiljade studenata podnelo peticiju Skupštini Srbije

U Skupštinu Srbije stigla je peticija više hiljada studenata koji traže da im se dozvoli da fakultete završe po starom planu i programu

Izvor: Beta

Četvrtak, 18.07.2019.

14:48

Hiljade studenata podnelo peticiju Skupštini Srbije
Ilustracija: Depositphotos/ EnginKorkmaz

"Smatram da studentima treba dozvoliti da završe fakultete u skladu sa zakonima koji su važili kada su se upisali, a prema kojima nije postojalo nikakvo vremensko ograničenje za studiranje" izjavio je zamenik predsednika Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Ljubomir Stojmirov za agenciju "Beta".

On veruje da je greška odbora i Skupštine što su u nekoliko navrata rok produžavali za jednu ili dve godine. Najavio je da će se založiti za ukidanje ograničenja za studente upisane pre "studiranja po Bolonji", naročito što oni snose troškove za obnovu godine i prijavu ispita.

Velikom broju studenata sa kojima je Stojmirović razgovarao ostalo je po nekoliko ispita, mnogi imaju visok prosek, ali ih je, kako je dodao, splet životnih okolnosti sprečio da diplomiraju na vreme. Prema poslednjoj odluci, takozvani "stari studenti" imaju rok da diplomiraju do kraja septembra i Stojimirović očekuje da će nadležni odbor ovaj zahtev razmotriti pre isteka tog roka.

Studenti su peticiju uputili i predsedniku Srbije, premijerki, predsednici Skupštine Srbije i Ministarstvu prosvete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: