VOA o sadržaju razgovora Vučića i Voltersa

Za VOA su iz Vrhovnog štaba savezničkih snaga u Evropi dali izjavu povodom ne sasvim preciznih navoda nekih medija o sadržaju razgovora Vučića i Toda Voltersa.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.07.2019.

21:07

VOA o sadržaju razgovora Vučića i Voltersa
Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Glas Amerike (VOA) precizira, pozivajući se na izvore u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi (SACEUR), da je u razgovoru generala Toda Voltersa, glavnokomandujućeg NATO i snaga SAD u Evropi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, bilo reči o potrebama očuvanja i pospešivanja postojećih vidova komunikacija sa Kforom.

"Aktuelni komandant Kfora (Lorenco Dadario) komunicira sa Vojskom Srbije i možda je to bilo pogrešno prevedeno. General Volters je zahvalio svim liderima za podršku koju daju tom nacinu komunikacije i istakao koliko je važno to što komandant Kfora ima mogućnost direktne komunikacije sa svima u regionu kako bi se održao mir. Da bude u mogućnosti da brzo stiša napetosti ili nasilne incidente", rečeno je Glasu Amerike.

U nekoliko medijskih interpretacija saopštenja nakon susreta generala Voltersa i predsednika Srbije Vučića u Beogradu navedeno je da je "general Volters prihvatio da u svakom trenutku, bez odlaganja, postoji mogucnost medusobne komunikacije sa komandantom KFOR-a na Kosovu", navodi VOA.

Glasu Amerike je u SACEUR ukazano i da je svrha Voltersovog boravka na podrucju zapadnog Balkana bila promocija mira.

"U svakoj od država imao je sastanke sa liderima da bi se informisao o situaciji na terenu, istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje sa vojnim snagama NATO u regionu i da bi promovisao mir i stabilnost na tom podrucju", kažu u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: