Riker: Beograd i Priština da se vrate dijalogu, SAD spremne da se uključe

SAD su spremne da se uključe u proces dijaloga BG i PR, ali to ne mogu da urade dok obe strane same ne odluče da se vrate dijalogu, rekao je Filip Riker.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2019.

23:10

Riker: Beograd i Priština da se vrate dijalogu, SAD spremne da se uključe
Foto: EPA/SABAH ARAR / POOL

Vršilac dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju je za Glas Amerike rekao da je o potencijalno snažnijoj ulozi SAD u procesu dijaloga nedavno razgovarao sa prvim covekom Stejt departmenta Majkom Pompeom.

"Mi blisko sarađujemo sa partnerima EU. Ja sam bio uključen u ranu fazu dijaloga koja je vodila Briselskom sporazumu, za koji mislim da je napravio veliku razliku u funkcionisanju života, uspostavljanju tempa i smanjenju tenzija u regionu u proteklih pet godina", kazao je Riker.

Trenutno najviši zvaničnik u Stejt departmentu koji se bavi Balkanom je rekao da veruje da na obe strane postoji volja da se pronađe rešenje i time doprinese stabilnosti i prosperitetu zapadnog Balkana.

Američki diplomata je kao model za rešavanje pitanja u regionu "koja vekovima nisu mogla da budu rešena" naveo lidere Grčke i Severne Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: