Izrael i Saudijska Arabija na istoj listi

Jerusalim -- Izrael se našao među 20 zemalja u svetu u kojima su verska ograničenja najveća i našao se u društvu Saudijske Arabije, Sirije i Irana.

Izvor: Beta
Podeli
Depositphotos/ GGKuna
Depositphotos/ GGKuna

Ovaj izveštaj objavio je Istraživački centar Pju (Pew) koji beleži religiozna ograničavanja u svetu. U izveštaju se takođe navodi da su u porastu ograničenja na ispoljavanje judaizma u Evropi, kao i napadi na Jevreje.

Izrael je peta zemlja po nivou "društvenog neprijateljstva koje se odnosi na verske norme" i šesta po "međuverskim napetostima i nasilju" i u tome je lošija od Sirije, prenose izraelski mediji.

Kao primer se navodi uznemiravanje ljudi koji voze automobile u blizini kvartova gde žive ultraortodoksni Jevreji za vreme dana odmora, šabata i pominju zvaničnici vlade "koji se na neki način priklanjaju verskim vlastima ili doktrinama u pravnim pitanjima".

Sa druge strane, izveštaj kaže da su Jevreji uznemiravani u 87 zemalja 2017. godine.

Izrael sebe definiše kao jevrejsku državu. U toj zemlji ortodoksni glavni rabinat kontroliše brak, razvod, sahranjivanje i konverziju u judaizam, što znači da država ne priznaje brakove, razvode, sahrane i preobraćenja koji nisu ortodoksni. Takođe, ne priznaje mešovite brakove sklopljene u Izraelu.

U većini gradova na dan odmora nema javnog transporta. U odnosu na ograničenja koja važe za Jevreje u svetu pominje se i mešanje vlade u obrezivanje dečaka u Nemačkoj i Sloveniji.

strana 1 od 492 idi na stranu