Globalna konferencija o slobodi medija počinje, ali uz zabranu "nepodobnih", apsurd?

London -- U Londonu danas počinje dvodnevna globalna konferencija, posvećena slobodi medija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Leon Neal/Staff/Getty images/Ilustracija
Leon Neal/Staff/Getty images/Ilustracija

Glavne teme biće izgradnja poverenja u medije i borba protiv dezinformacija, održivost medija, nacionalni okviri i zakonodavstvo, kao i zaštita i krivično gonjenje predstavnika medija.

Kako se navodi u saopštenju Forin ofisa, konferencija je deo međunarodne kampanje da se privuče pažnja globalne javnosti na pitanje slobode medija i poveća cena koju moraju da plate oni koji pokušavaju da je ograniče.

U interaktivnim panel diskusijama, kako je najavljeno, učestvovaće lideri iz celog sveta, predstavnici medijske industrije, novinari, kao i predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.

Prvog dana konferencije učesnici će se usredsrediti na definisanje izazova, a drugog dana na okvirna rešenja za te izazove. Među temama biće sloboda medija na Zapadnom Balkanu, u SAD i Britaniji, bezbednost žena novinara, inovacije za okončanje ubistva novinara, vera i mediji, izgradnja integrisanog sispema podrške za novinare koji se suočavaju sa neprijateljskim okruženjem u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji...

Pred početak konferencije, Forin ofis je saopštio da će Velika Britaija izvdvojiti 18 miliona funti u naredne tri godine za borbu protiv širenja dezinformacija i lažnih vesti u istočnoj Evropi i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu.

Cilj je da se tim sredstvima, kako se navodi, podrži sloboda izražavanja na Zapanom Balkanu i kreiranje izbalansiranog, nepristrasnog sadržaja. Domaćini konferencije biće ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Kanade, Džeremi Hant i Kristia Friland.

Uoči konferencije ponovo je došlo do zatezanja odnosa na relaciji London-Moskva zbog toga što dva ruska medija - RT i Sputnjik nisu dobili akreditacije za taj skup.

Kako je objavio "Gardijan", britansko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da izda akreditacije RT i Sputnjiku za tu konferenciju zbog njihove navodne uloge u širenju dezinformacija, prenose britanski i ruski mediji.

"Nismo akreditovali RT i Sputnjik zbog njihove aktivne uloge u širenju dezinformacija", rekla je predstavnica Forin ofisa i dodala da iako nije bilo moguće zadovoljiti sve zahteve za akreditaciju, na konferenciji će učestvovati novinari iz celog sveta, uključujući Rusiju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je apsurdnom odluku da se RT i Sputnjik ne akredituju za globalnu konferenciju posvećenu slobodi medija u Londonu.
"Ovo može biti samo kvazikonferencija, ne može biti ozbiljne diskusije o medijskoj slobodi kada se novinarima odbije prisustvo", kazao je Peskov, preneo je Tass.

Peskov je naveo da je "najveći apsurd ovo što se dešava", konstatujući da taj apsurd "u nekim zemljama, uključujući i onu koja organizuje dogadjaj, dobija redovan i dugotrajan karakter".

"U tom pogledu samo možemo da izrazimo žaljenje", kazao je on.

Svet

strana 1 od 492 idi na stranu