Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu Zdravku Mustaču

Vrhovni sud u Zagrebu odbio je žalbu Zdravka Mustača i potvrdio prvostenu presudu Županijskog suda u Velikoj Gorici, kojom je on osuđen na 40 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/JanPitruszka
Ilustracija: Depositphotos/JanPitruszka

On je osuđen zbog umešanosti u ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića u Minhenu.

Mustaču i njegovom nekada nadređenom u službi Josipu Perkoviću je suđeno u Nemačkoj, gde im je izrečena doživotna robija, odnosno 40 godina, ali je hrvatsko pravosuđe Perkoviću, koji je nedavno izručen Zagrebu, kaznu preinačilo na 30 godina.

"Budući da je Vrhovni sud Republike Hrvatske zaključio kako ne postoje razlozi zbog kojih osudjenik pobija prvostepenu presudu te kako pri ispitivanju prvostepene presude nisu nadjene povrede zakona na koje ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, pa je žalba osudjenog odbijena kao neosnovana", stoji u sapštenju Vrhovnog suda.

Mustač još čeka izručenje iz Nemačke u Hrvatsku, dok je Perković prošle sedmice stigao u Remetinec nakon pet i po godina provedenih u nemačkom istražnom zatvoru.

Perković će u Remetincu biti dok se ne utvrdi njegovo zdravstveno stanje, a nakon toga će se odrediti gde će služiti kaznu u Glini ili Lepoglavi.

Region

strana 1 od 165 idi na stranu