Američki diplomata u BiH upozorava: Još 5.000 ratnih zločinaca je na slobodi

Najmanje 5.000 identifikovanih počinilaca ratnih zločina na području BiH još uvek je na slobodi, izjavio je šef misije OEBS u BiH Brus Berton.

Izvor: index.hr

Sreda, 17.07.2019.

10:43

Američki diplomata u BiH upozorava: Još 5.000 ratnih zločinaca je na slobodi
Sean Gallup/Staff/Getty images/Ilustracija

Prema njegovim rečima, ukoliko se nastavi ovim tempom kojim su se do sada obrađivali ti predmeti, pravosuđu će trebati bar deceniju da ih sve završi, preneo je Index.hr.

"Stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na sudu u BiH opada alarmantnom brzinom i uglavnom je posledica nekvalitetnih istraga i optužnica koje podiže Tužilaštvo BiH", kazao je Berton u intervjuu za sarajevski list "Oslobođenje".

Njegova ocena je da Tužilaštvo BiH, na čijem je čelu Gordana Tadić, ne usmerava punim kapacitetom na istrage i krivični progon najsloženijih predmeta ratnih zločina, rasipa raspoložive resurse, a predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo.

Poslednja objavljena analiza OEBS-a pokazala je da u fiokama Tužilaštva BiH i dalje stoji oko 800 predmeta ratnih zločina koji obuhvazaju oko 5.000 počinioca tih zločina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: