Crna Gora: Sve više đaka na opijatima

Podgorica -- Više od 11 odsto crnogorskih đaka koristi opijate,pokazalo je istraživanje crnogorskog ombudsmana. U anketi je učestvovalo oko 1.000 učenika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Nomadsoul1/depositphotos/Ilustracija
Foto: Nomadsoul1/depositphotos/Ilustracija

Istraživanje je objavljeno u studiji "Deca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori". Prema dobijenim podacima, više od osam odsto ispitanika koristi teške droge, polovina onih koji koriste nelegalne supstance koristi jednu, a polovina čak i dve i više supstanci. Najčeće se konzumira marihuana.

Studija je pokazala da je droga najdostupnija srednjoškolcima i deci koja žive u centralnom delu države, odnosno da su lake droge dostupnije na jugu, a da su drogama najmanje izložena deca koja žive u severnom delu Crne Gore.

Ukoliko se to želi, do droge je moguće doći i za pola sata pa do nekoliko sati, kaže 25 odsto isptanih đaka. Iz kancelarije ombudsmana ističu da je to visok stepen dostupnosti.

Zabrinjava podatak da preko 16 odsto ispitanih učenika tvrdi da nedozvoljene supstance često konzumiraju u školi.

U studiji se navodi da je kod dece koja koriste društvenu mrežu Tviter veća verovatnoća da će uzimati teške droge od dece i da se verovatnoća da će deca koristiti teške droge kod dece tviteraša povećava za 63,6 odsto.

strana 1 od 165 idi na stranu