Joksimović: Poruke Makrona i Vučića ohrabruju i obavezuju obe države

Jadranka Joksimović ocenila je da je Emanuel Makron u Beogradu poslao poruku da unutrašnja reforma EU ne isključuje proces proširenja.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2019.

20:15

Joksimović: Poruke Makrona i Vučića ohrabruju i obavezuju obe države
Foto: Screenshot/O2

Ministar za evropske integracije kaže da je ta vrsta "paralelizma" značajan i pozitivan signal za Srbiju.

Joksimović je za O2 televiziju rekla da nije istina da se nije ništa novo čulo od predsednika Makrona jer je, kaže, on govorio o paralelizmu, odnosno o tome da ne odustaje od namere da se EU refomiše da bi bila ujedinjenija, solidarnija i snažnija kao globalni igrač, ali da taj proces ne isključuje i proces proširenja na one države koje sprovode refome i imaju želju da se pridruže EU.

"Jako je važno to što je izgovorio, jer smo do sada često slušali - prvo reforme, pa proširenje. Sada je taj paralelizam značajan, pozitivan signal koji nas može ohrabriti", rekla je Joksimović.

Ona je navela da ne misli da bi ljudi trebalo da se obeshrabre, da su vrata EU zatvorena, posebno u svetlu bilateralne saradnje i partnerstva koje obavezuju i Srbiju i Francusku - Srbiju da bude posvećenija reformama, ali i Francusku da zadrži pozitivan stav prema svakoj zemlji koja pokaže jasnu sposobnost i spremnost da pomogne EU da se osnaži.

Govoreći o 2025. godini, Joksimović je rekla da se taj datum mogućeg ulaska Srbije i Crne Gore u EU pominje u Strategiji kredibilnog proširenja iz 2018. godine koju je izneo bivši predsednik EK Žan Klod Junker, ali ističe da ta strategija nije bila namenjena jačanju pozicija zemalja kandidata, već jačanju EU, delom i kroz kredibilnu politiku proširenja.

Ona kaže da je i Makron svestan najveće prednosti EU, a to je da EU kroz ugovorne odnose sa zemljama koje žele da postanu kandidati ima integrativnu moć da ih integriše i da pomogne u transformaciji tih društava i pritom otvori potpuno svoja tržišta i dobije nova tržišta.

"To nema niko drugi u svetu, bez obzira na velike, globalne aktere, poput Rusije, Kine, SAD... Nema te vrste prednosti koje ima EU u smislu integracije. Ni Makron nije voljan da se odrekne te moći koju ima EU, samo traži način da to bude efikasnije i da svi, pa i Srbija kad postane članica, mogu da doprinesu tome, a ne da umanjuju kapacitete EU", rekla je Joksimović.

Joksimović se osvrnula i na pitanje Le Monda o vladavini prava na konferneciji za novinare Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića, navodeći da to pitanje, koje se ticalo Izveštaja EK o napretku Srbije, nije korektno interpretirano, jer ukupna ocena kaže da postoji odredjeni napredak u oblasti vladavine prava.

"Postoji stagnacija u nekim oblastima, ali nigde nije zabeleženo nazadovanje. I Makron je rekao da nedvosmisleno ekonomske reforme i reforme u oblasti vladavine prava daju elemente za očekivanje da Srbija kredibilno nastavi svoj put ka EU", rekla je Joksimović.

Ona je navela da Srbija ne bi u junu mogla da otvori nova poglavlja da je bilo nazadovanja, te navela i da veruje da će do kraja godine biti otvorena nova poglavlja.

Govoreći o poseti Emanuela Makrona Srbiji, Joksimović je rekla da je činjenica da je Francuska dugo politički i u manjoj meri ekonomski bila odsutna sa Zapadnog Balkana i Jugostočne Evrope.

Ona kaže da je nedvosmisleno da je Makron u jeku postizbornog perioda za Evropski parlament i kombinovanja u institucijama EU našao vremena da dan uoči biranja novih evropskih zvaničnika dodje u dvodnevnu posetu Srbiji i da je to podatak koji dovoljno govori koliko je Makron posvetio pažnje unapredjenju dobrih odnosa sa Srbijom.

Napomenula je i da Makron nije slučajno izabrao da dodje samo Srbiju u regionu i dodala da nije reč samo o tradicionalnom prijateljstvu, jer to nema mnogo značaja ako se ne reflektuje na buduću politiku. Ona je značajna i za podizanje njegovog medjunarodnog ugleda, jer obnavlja i širi uticaj Francuske, što uvek donosi pozitivne odjeke na unutrašnjem planu.

"Buduća politika Francuske nesumnjivo pokazuje opredeljenje ka jačanju odnosa sa Srbijom kao centralnom zemljom u regionu", rekla je Joksimović i dodala da su i ekonomska i kulturna i politička komponenta bile prisutne tokom posete Makrona Srbiji.

Ona je podsetila da je sa francuskom ministarkom Natali Loazo u prvoj polovini godine potpisala sporazum o Razvojnoj agenciji Francuske, koja će od septembra početi da funkcioniše u Srbiji.

Rekla je i da je Vučić na iskren i dostojanstven način pokazao želju Srbije da obnovi odnose i da se partnerstvo sa Francuskom podigne na viši nivo, te istakla da je poseta uzajamno korisna i da je važna i za reputaciju Emanuela Makrona, na unutrašnjem planu, ali i kad je reč o medjunarodnom ugledu.

Kaže i da je takva poseta obavezujuća i za domaćina i za gosta i da su predsednici pokazali izraženu spremnost i posvećenost ka jačanju dobrih odnosa.

"Ako stavite ruku na srce i kažete Francuska i Srbija su u srcu, to su obavezujuće reči za jednog predsednika (Makrona), kao što je i Vučuć pokazao iskrenu zelju da budemo pozudan i dobar partner, ne samo EU već pre svega Francuskoj", rekla je Joksimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: